Ръст на производството на автомобили и ремаркета

Ръст на производството на автомобили и ремаркета
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Приличен ръст на производството на автомобили и ремаркета отчита статистиката. При производството на превозни средства (без автомобили), за последната година се отчита ръст от близо 51%. При самите коли пък увеличението е с 10.6%.

Същото положение се наблюдава и в сферата на производството на хартия и картон и изделия от тях. Малко по-добро увеличение – с 14.5 на сто, се наблюдава при при производството на изделия от неметални минерални суровини.

На годишна база в добивната промишленост също се отбелязва ръст. Той е малко над 9%. Минимален ръст от 0.2 на сто се отчита при преработвателната промишленост. Единствено при производството и разпределението на ток, топлоенергия и природен газ пък се отчита спад от 2.2%.

Доста подобно е положението през септември 2015 г. спрямо предходния месец август, показват още данните на НСИ. Така през по-миналия месец с малко над 3% е намаляло производството на електрическа и топлинна енергия и газ. С 1 на сто по-слаби резултати се отчитат и при преработвателната промишленост. Ръст пък се наблюдава единствено в добивната, който е 3.7%.

Най-сериозно увеличение се наблюдава при производството на мебели – с 11%. С 10 на сто ръст могат да се похвалят предприятията от сферата на производството на хартия и картон и изделия от тях. Увеличение от 3.7% се отчита при производството на превозни средства (без автомобили). При самите коли, ремаркета и полуремаркета пък положението е още по-добро и там отчитаме ръст от 6.3%.

Значителен спад в производството на цигари отчита Националния статистически институт (НСИ) за последната година.

Според предварителните данни за промишленото производство у нас през септември произведените тютюневи изделия са с близо 29% по-малко спрямо година по-рано. Съществен спад се наблюдава още и при производството на основни метали – с над 18%, както и при ремонта и инсталирането на машини и оборудване – със 17.7%.

Макар и с по-бавни темпове намалява и производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 6.4 на сто, сочат още данните на НСИ.

 

 

#ръст #производство #автомобили

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"