МВФ отпусна 133.6 млн. долара на Афганистан

МВФ отпусна 133.6 млн. долара на Афганистан
Президентът на Афганистан Хамид Карзай. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Международният валутен фонд отпусна нов заем от 133.6 млн. долара на Афганистан.

Ходът беше извършен след продължили година разговори, блокирани заради мащабен скандал покрай афганистанската Кабул банк.

Служители на фонда съобщиха, че Кабул е постигнал добър напредък по изчистването на финансовата си система и връщането на стотиците милиони долари, които от Кабул банк бяха откраднали, предаде АФП.

Кабул банк, която е най-голямата афганистанска частна кредитна институция, почти фалира миналата година, след като хората масово започнаха да теглят депозитите си заради корупционния скандал в банката.

Акционери, сред които и братът на президента на Афганистан Хамид Карзай, бяха обвинени, че са използвали заеми от банката, за да си купуват имоти в Дубай, чийто пазар се срина по-късно.

През април Карзай обяви пакет от финансови реформи за спасяването на Кабул банк, включващи и мерки за отстраняването на провинилите се акционери.

Тогава Карзай заяви, че провинилите се ще отговарят пред закона. Правителството даде едномесечен срок на акционерите, които са използвали неправомерно заеми, да ги върнат.

Правителството замрази активите им вътре и извън страната. Провинилите се акционери бяха изгонени от банката, а акциите им останаха в ръцете на правителството, което пое контрола над Кабул банк през есента.

Карзай посочи, че „добрата част“ от банката, която разпределя заплатите на около 80% от афганистанските държавни служители и някои частни сметки, ще бъде спасена.

На притежателите на големи депозити бяха дадени нови възможности да инвестират.

През юли миналата година МВФ отпусна на Афганистан първия заем от 125 млн. долара.

#Афганистан #заем #Международен валутен фонд #МВФ #Хамид Карзай #президент на Афганистан #Дубай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници