Вселенският патриарх Вартоломей е в София, все още инкогнито

Вселенският патриарх Вартоломей е в София, все още инкогнито
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

С редовен полет на турските въздушни линии в София пристигна на официално посещение у нас Негово Светейшество Цариградският вселенски патриарх Вартоломей. Посещението ще продължи до вторник, 10 ноември.

Вселенският патриарх  идва по покана на българския патриарх Неофит и Светия Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия в отговор на мирното посещение на нашия патриарх, което той направи в Цариград през септември 2013 г.

По информация на "Двери" високият гост се придружава от митрополитите Драмски Павел, Гръцка православна църква, и Адрианополски Амфилохий, Цариградска патриаршия, както и от великия архидякон Андрей, великия синкел Амвросий и редови дякон Григорий. Освен клириците в делегацията са още телохранителят (гавазин) на патриарха и семейство Доротея и архонт Димитър Атанасови от българската общност в Цариград.

На официалния синоден сайт все още не е поместен нито ред за пристигането на патриарха и неговата делегация.

На летището Светейшият патриарх Вартоломей бе посрещнат и братски приветстван от патриарх Неофит и от митрополитите Врачански Калиник, Видински Дометиан, на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Варненски и Великопреславски Йоан и Русенски Наум.

За днес програмата на госта беше облекчена и са отменени всички официални изяви. Той обядва в гранд-хотел "София" заедно с българския си събрат и архиереи, а довечера има официална вечеря в негова чест в посолството на Република Турция в София.

Утре предстои основното събитие на посещението - на празничния 8 ноември, Архангеловден, от 9,30 ч. патриарсите Вартоломей и Неофит ще оглавят съборната св. Литургия в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

По-късно, от 12,30 ч., в салона на гранд хотел „София“ Вселенският патриарх ще се срещне с деца на загинали служители от системата на МВР. Кадрите с двамата патриарси ще бъдат включени в традиционния клип за подкрепа на децата, останали без бащи.

На 9 ноември високият гост ще получи две отличия на български институции. От 10 ч. на патриарх Вартоломей ще бъде връчено почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на БАН. След това в Голямата зала на БАН гостът ще прочете доклад на тема: „Климатичните промени и влиянието им върху световната и регионалната политика”.

От 15 ч. президентът Росен Плевнелиев ще връчи на патриарх Вартоломей най-високото отличие на страната - орден „Стара планина“ – първа степен. Преди официалната церемония е предвидена среща между патриарх Вартоломей и президента Плевнелиев.

Същия следобед Негово Светейшество патриарх Неофит и синодалните митрополити ще приемат в синодната палата високия гост и придружаващата го делегация. Там ще се състоят официалните разговори между представителите на Вселенска патриаршия и БПЦ.

От 18 до 19 ч. в зала „София“ на гранд хотел „София“ Вселенският патриарх Вартоломей ще се срещне с представители на български и чуждестранни медии.

За 10 ноември е планирана среща на високия гост с министър-председателя Бойко Борисов. Веднага след това патриарх Вартоломей ще отпътува за Троянския манастир.

Там той ще бъде посрещнат от игумена Велички епископ Сионий. През тричасовия престой на госта в манастира ще бъде извършено възпоминание при гроба на патриарх Максим и ще бъде даден обяд в чест на високия гост.

Още същата вечер Вселенският патриарх ще напусне страната.

По време на визитата си в България патриарх Вартоломей ще е гост на официални вечери в негова чест в турското и гръцкото посолство, както и на Симеон Сакскобургготски в двореца „Врана“.

Заради посещението на високия църковен гост са въведени промени и ограничения за престоя и паркирането на коли в различни части на столицата, както и в района на град хотел „София“, където ще бъде настанен патриарх Вартоломей и придружаващите го лица.

 

#Неофит #Вартоломей #Вселенският патриарх #Максим #Росен Плевнелиев #Бойко Борисов #Симеон Сакскобургготски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"