Разкриха картел на фирми за касови апарати

Разкриха картел на фирми за касови апарати
Санкционирани са дружествата "Датекс", "Дейзи технолоджи", "Тремол" и "Елтрейд", като общата стойност на глобите е почти 1 милион лева. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обвини 4 фирми  за касови апарати в картелно споразумение.

Санкционирани са дружествата "Датекс", "Дейзи технолоджи", "Тремол" и "Елтрейд". Общата стойност на глобите е почти 1 милион лева, предаде БНР.

Според Комисията, дружествата са увеличили едновременно цените за крайни клиенти на електронни касови апарати с фискална памет и фискални принтери.

Доказателства за контакти между страните има в кореспонденцията между дружествата, както и при даваните отстъпки и останалите процедури.

Комисията образува производството в края на 2009 г. в отговор на сигнал и публикации в медиите за едновременното поскъпване през същата година на всички модели касови апарати, предлагани от български производители.

Извършеният фактически и пазарен анализ е показал, че от 1-ви януари 2005 г. до първото тримесечие на 2010-та дружествата са предприели две основни изменения на провежданата от тях ценова политика, които са довели до общо повишаване на цената на почти всички предлагани от тях апарати.

Доказателства за наличието на контакти между страните са открити и в кореспонденция между отделни дружества, предмет на която са отново цените на касови апарати и фискални принтери, както и прилаганите отстъпки към дистрибуторите и участието в търгове за възлагане на обществени поръчки.

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

#Комисията за защита на конкуренцията #КЗК #касови апарати #картел #санкции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"