Марс е бил като Земята до преди 3,7 милиарда години

Марс е бил като Земята до преди 3,7 милиарда години
Брус Джакоски - ръководител на на групата от изследователи от Лабораторията по физзическо пространство и атмосферни изследвания в университета в Колорадо Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Марс е изгубил голяма част от атмосферата си преди около 3,7 милиарда години. Дотогава планетата се е развивала също като Земята, съобщи НАСА.

Атмосферата е давала възможност на повърхността на четвъртата планета да се поддържа относително висока температура и да задържи вода. Това са били предпоставки за появата на живот в една или друга форма. Данните в подкрепа на това твърдение са от сондата "Мейвън" (Maven), съобщи днес американската въздухоплавателна и космическа администрация / НАСА /.

„Мислим, че всичко се е случило в промеждутъка от преди 4,2 млрд. до 3,7 млрд. години”, каза Брус Джакоски - ръководител на на групата от изследователи от Лабораторията по физзическо пространство и атмосферни изследвания в университета в Колорадо. Тази лаборатория е разработила научната част на експедицията "Мейвън".

Както уточняват от НАСА, космическият апарат е дал възможност по-добре да се разберат процесите на ерозия на марсианската атмосфера, благодарение на което климатът се е променил - от относително топъл и влажен към студен и сух.

"Марс някога е имал плътна атмосфера, която е била достатъчно топла за наличие на вода на повърхността й в течно състояние. Както ни е известно, водата е основна съставна част и средство за съществуване на живота”, добавя астронавтът и представител на НАСА Джон Гарнсфелд. „Разбирането на това, което се случва с атмосферата на Марс задълбочава нашите знания за динамиката и еволюцията на атмосферата на която и да е друга планета, на която биха могли (в далечното минало)

"Смята се, че Марс има много слабо магнитно поле и се е лишил от запасите си с вода именно заразди въздействието на слънчевия вятър.

Учените смятат, че поради тази причина влагата в атмосферата си е загубила и Венера. Сондата „Мейвън", която е изстреляна през ноември 2013 г., помага да бъде потвърдена тази теория.

#Марс #НАСА #MAVEN

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай