Събарят “Златна Перла” край Царево

Събарят “Златна Перла” край Царево
Ваканционното селище беше построено на територията на Природен парк "Странджа" преди пет години и половина. Снимка: capital.bg
A A+ A++ A

Багери вече работят по събарянето на скандалното ваканционно селище "Златна перла" край Царево.

Комплексът беше построен на територията на Природен парк "Странджа" преди пет години и половина, по време на мандата бившия кмет на Царево Петко Арнаудов.

Първото решение на Върховния административен съд, което окончателно слага край на седем годишната съдебна, е вече налице, пише bivol.bg.

Преди няколко дни върховните магистрати отхвърлиха, без право на обжалване, оспорването на фирмата-инвеститор "КРАШ 2000" ООД срещу издадената заповед на ДНСК за принудително събаряне на скандалния бетонен комплекс.

Това е първата съдебна санкция, която реално дава "зелена светлина" за премахването на "Златна Перла".

Предстои съдът да се произнесе по още 10 идентични казуса, тъй като целият строеж бе изкуствено разделен на 10 части, за да може да мине без ОВОС и да бъде максимално затруднена и без това тромавата съдебна процедура в България.

Съдебната практика до момента показва, че процедурите се движат последователно, но идентично една с друга, тъй като по същество са за едни и същи закононарушения, т.е. няма как една част от сградите на комплекса да паднат, а другите да останат.

От тази гледна точка, последното решение на ВАС, с което започва събарянето, може да се счита, като началото на сигурното премахване на безобразната конструкция.

"Златна перла" се появи южно от Царево, в пределите на парк "Странджа" - местността "Дълбоки дол".

В началото на 2006 г. експертът Иван Камбуров от природния парк, с ужас забелязва багери и тежка техника, която дълбае терен на първа линия до брега в близост до с. Варвара.

Всички опити на ръководството на парка да получи повече информация от Община Царево остават напразни, а строителството продължава с пълна пара.

Докато се подготвят документите и жалбите, грубият строеж е започнал, а теренът от около 10 дка е тотално съсипан. Унищожени са завинаги местообитания на редки растения и животни, някои от които в Червената книга на Европа.

От община Царево обясняваха, че имат всички надлежни документи, въз основа на които е било издадено разрешение за строеж на името на новопоявилата се фирма инвеститор "КРАШ 2000" ООД, представлявана от Бехтишен Казанджиева и Емил Иванов.

Парите идват от кредит отпуснат от Българо-американската кредитна банка /БАКБ/ срещу залог на бъдещото строителство.

Вследствие на обществена и медийна реакция срещу подобни действия в природен парк, Кметът на Царево Петко Арнаудов проговори публично. Той заяви, че тогавашният зам.министър на МОСВ Йордан Дардов е издал съгласувателно писмо, разрешаващо строителство в защитената територия.

Изплашен, от надигналия се международен скандал обаче, Дардов отрече. ВКП започна проверка под надзора на шефката на инспектората Малена Филипова, която доказа, че писмото на Дардов е фалшификат.

Подписът не е на зам.министъра, а изходящият номер на "документа" от МОСВ, отговаря на съвсем друга кореспонденция.

Въпреки тежките улики за углавно престъпление, кметът Арнаудов и юристът му Евгени Мосинов, отказаха да отменят издаденто порочно строително разрешение и да дадат информация как точно се е появило криминалното писмо в Община Царево.

#Петко Арнаудов #Арнаудов #кмет на Царево #Природен парк "Странджа" #разрушаване #ДНСК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"