Полицията отново на протест в центъра на София

Полицията отново на протест в центъра на София
A A+ A++ A

Стотици полицаи отново блокираха Орлов мост, пропускат се само линейки, предаде БГНЕС.

Трета поредна вечер служители на полицията излязоха на протест срещу орязването на техните социални придобивки от правителството. Около 500 протестиращи блокираха движението през кръстовището на булевардите „Цариградско шосе” и „Евлоги и Христо Георгиеви”. Протестът на полицаите е мълчалив и обстановката е спокойна.

Те настояват за подобряване на условията на труд. Правителството не желае да изпълни докрай исканията ни, режат се заплати и социални компенсации, а няма пари за униформи и обувки, оплакват се служителите на реда.

Основният проблем, заради който полицаите са излезли на протест, е не за да нарушават закона, а защото преди това някой друг е нарушил принципите на държавното управление. За служителите в сектор „Сигурност“ предложенията за орязването на социалните и икономически обезщетения, които се съдържат в проекта за бюджет за 2016, са „безпрецедентна провокация“.

Протести има в цялата страна

Полицаите от Благоевград днес отново протестираха по време на обедната си почивка, пресичайки близо час на пешеходната пътека пред сградата на ОД МВР. Протестът на ул. "Владо Черноземски" подкрепиха бивши колеги и деца на полицаи.

„Тук съм, за да подкрепя протеста на полицаите, каквито са майка ми и баща ми, не съм съгласна с мнението на министрите Бъчварова и Горанов да им се намалят заплатите. Дори да им се увеличат тройно, за да вземат колкото Бъчварова и Горанов, на мен няма кой да ми върне времето, в което майка ми и баща ми не са били с мен. Нито дните, нито нощите, Коледите и Новите години, когато им звъня и те ми затварят. За това, че вършат работа за министрите Горанов и Бъчварова” каза момиче, чиито родители са полицаи.

В Кърджали около 100 служители се събраха пред паметника на Васил Левски в градския център. Необичайно тихо, без речи и скандирания премина поредната протестна акция днес, с отказ за всякакви изявления на синдикалните лидери. Отделни служители заявиха, че над 10% от колегите им са подали рапорти за пенсиониране или напускане на системата. Само през последните дни около 30 полицаи са внесли документи за пенсиониране, но те са навършили 27 години стаж и имат това право. Протестиращите са смутени от заповедта на вътрешния министър Румяна Бъчварова за незабавните уволнения на участниците в акциите тези дни в цялата страна.

Синдикат предупреждава за репресии над протестиращи полицаи

От Синдикалната федерация на служителите на МВР по-рано изразиха огромното си безпокойство заради започналите репресии срещу служителите, участвали в спонтанните протести.

#полицаи #Орлов мост

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"