Румъния: протестите продължават и след оставката на Виктор Понта

Румъния: протестите продължават и след оставката на Виктор Понта
A A+ A++ A

Антиправителствените протести в Румъния продължиха и след оставката на премиера Виктор Понта. Президентът Клаус Йоханис започна консултации за нов кабинет, съобщи БНТ.

Близо 30 000 румънци отново излязоха на улицата и протестираха срещу корупцията сред политическата класа. Демонстрантите скандираха и името на клуба, в който при пожар загинаха 32 души и за който се оказа, че има нередности в сигурността. Оставката на премиера Виктор Понта не потуши недоволството.

Демонстрантите поискаха правителство на технократи. До съставянето на нов кабинет временен министър-председател става министърът на образованието Сорин Къмпяну.

Къмпяну обяви, че кабинетът ще работи по проектозакона за бюджета, така че да се платят заплатите и пенсиите. "Румъния е и трябва да остане фактор на стабилност",  заяви той.

Президентът Клаус Йоханис каза, че започва консултации с политическите партии и за първи път в Румъния на тези консултации е решил да покани нов участник- гражданското общество.

Румънският държавен глава каза, че на разговорите очаква представители на протестиращите. Новото правителство на Румъния трябва да бъде одобрено от парламента. Ако това не стане при две поредни гласувания, се свикват предсрочни избори.

 

#Румъния #Виктор Понта #Клаус Йоханис

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"