Брокери прогнозират 10% ръст на активността ... и цените в южните райони на столицата

Брокери прогнозират 10% ръст на активността ... и цените в южните райони на столицата
A A+ A++ A

Възстановени проекти в райони като Манастирски ливади, Студентски град, Витоша и Кръстова вада водят до ръст в активността на имотния пазар и до година е възможно да тласнат и цените нагоре, прогнозира Георги Пейчев, мениджър в една от агенциите за имоти в столицата.

По думите му районите в близост до южната дъга на София винаги са били престижни, но появата на двата готови лъча на метрото временно са „отнели” от интереса към тези квартали. Изчерпването на качествените имоти по линията на метрото отново насочва пазарния интерес в южна посока.

„Пътните артерии в южните райони са изключително комуникативни и позволяват бърз достъп до центъра. Същевременно, близостта на планината е предимство, от което останалите райони са лишени”, коментира Георги Пейчев. „Развитието на търговската и бизнес зона по протежението на бул. България, бул. Черни връх и Южната дъга на околовръстния път е допълнителен фактор за раздвижване на изброените квартали”, допълва той.

Според прогнозата на Пейчев, активността в южните райони ще нарасне с около 10% в следващата година, което ще рефлектира и върху цените. Нивата там вероятно ще се повишат с 5 до 10%, в зависимост от вида на предлагания имот.

Пример за раздвижването в южните райони е възобновеният проект Елизиум. Макар да се предлага на пазара от около месец, 20 от апартаментите в комплекса вече са реализирани, при това преди издаден Акт 16. Общият брой на жилищата в комплекса е близо 270, а паркоместата са над 300.

Най-общо цените варират между 40  000 и 200  000 евро, като се променят в зависимост от квадратурата, етажността и разположението на конкретния имот. Елизиум е изграден с 50% зелени площи и едва 20% плътност на застрояване. РЗП е 42  000 кв. м, като жилищата са разположени в 4 сгради, 3 от които вече имат Акт 15.
Елизиум ще има широк пакет от екстри - супермаркет, заведение за бързо хранене, аптека, детска градина, СПА център. Собствениците ще имат 24-часова охрана и цялостна поддържка на комплекса, в т.ч. и озеленяване.

„Елизиум е изграден на принципа „всичко на едно място”, казва Георги Пейчев. „Вероятно това е и причината да бъде избор предимно на млади семейства с деца или планиращи такива. Делът за инвестиция също е значителен – купувачите на около 1/3 от жилищата заявиха, че възнамеряват да ги отдадат под наем”, допълва той.

#имоти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Имоти
Последно от Имоти

Всички новини от Имоти »