Свещи и стотинки за депутатите от протеста на полицаите

Свещи и стотинки за депутатите от протеста на полицаите
Снимки: БГНЕС
A A+ A++ A

Протестиращите полицаи палиха свещи, хвърляха стотинки и освиркаха излизащите от парламента депутати, след което се отправиха към Mинистерски съвет. В ранния следобед бул. „Цар Освободител” е затворен за превозни средства.

Междувременно се разбра, че синдикатите в МВР и вътрешният министър Румяна Бъчварова не са постигнали съгласие и протестите продължават.

"Разбрахме се, че няма да се разберем. Беше ни предложена модификация на предложението на финансовия министър, която не ни удовлетворява - при това по начин, който намираме за неприемлив", каза след близо 2-часова среща в силовото ведомство Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР.

Докато бяха около сградата на Народното събрание, служителите на МВР бяха посетени от депутати от различни партии, които основно ги окуражаваха.

Лъчезар Иванов от ГЕРБ ги увери, че законопроектът още не е внесен в парламента и вероятно ще бъде намерено решение на проблема.

Красимир Каракачанов от ВМРО заяви, че в техния случай не става дума за привилегии, а за бонуси, каквито хората с такива професии получават. Той добави, че 30% от чиновниците в България са излишни и трябва да бъдат съкратени.

Но държавата не може да съществува без държавност, а такава не може да има без МВР, службите за сигурност и армията, посочи Каракачанов, като обеща да не гласува за бюджет с такива параметри.

Георги Кадиев от левицата, вече независим депутат, нарече бюджета „шамар за полицейските служители”. Държава, която не уважава служителите на реда, не е силна държава, отбеляза той и насърчи полицаите да си отстояват правата.

Атанас Атанасов от Реформаторския блок, освиркван бурно, бе питан за вината на граничаря, който застреля афганистански мигрант край Средец.

Протестиращите смятат постигнатото по-рано споразумение между премиера Бойко Борисов, финансовия министът Владислав Горанов и вътрешния министър Румяна Бъчварова като половинчато. Те възразяват срещу  премахването на добавките към заплатите им за прослужено време, намаляване на заплатите им при напускане от 20 на 10  и намаляването на отпуските от 30 на 20 дни.

#Лъчезар Иванов #полицаи #Красимир Каракачанов #Георги Кадиев #Атанас Атанасов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"