Синдикатите свикват общ протест в неделя: Който пипа клас, пада от власт

Синдикатите свикват общ протест в неделя: Който пипа клас, пада от власт
A A+ A++ A

Синдикатите на полицаи, пожарникари и военни събират служителите под тази неделя на общ протест пред Народното събрание. "Който пипа клас, пада от власт", обобщи исканията Чавдар Христов от КНСБ.

основното искане е за промени в закона за бюджета в текстовете, които предвиждат орязване на парите на работещите в силовите министерства. За пореден път се предлага една необмислена реформа, поясни Валентин Никифоров, вицепрезидент на КНСБ, цитиран от БГНЕС.

С предложения бюджет не може да се прави реформа, убедени са синдикалистите. Служителите на МВР, армията и пожарната безопасност потвърждават, че при тях е имало реорганизация, но тя не е засегнала администрацията. А сега се отнемат част от правата именно на редовите работещи - общо 7000 човека в ДАНС и ДАТО.

От промените, които предвиждат орязване парите на полицаите, военните и пожарникарите ще бъдат спестени едва 8,5 млн. лв. Тези промени нито са разглеждани на Националния съвет за тристранно сътрудничество, нито пък са обсъждани със синдикатите, сочат от там.

Синдикатите на пожарникарите не са съгласни левовата равностойност на храната за държавните служители в МВР да се определя ежегодно в бюджета, да се премахне правото на безплатно пътуване, да се намали годишният им отпуск, както и за парите при пенсиониране.

Работата, освен, че е натоварена, често е извън стандартното работно време се извършва и при тежки условия на труд. Неправилно е и намаляването на годишния отпуск, лишаването от безплатно пътуване, отпадането на процента за прослужено време, смятат в силовия сектор.

#синдикати #полицаи #пожарникари #военни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"