КЕВР намали с 2,8 % таксата "задължение към обществото" за бизнеса

КЕВР намали с 2,8 % таксата "задължение към обществото" за бизнеса
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Таксата "Задължение към обществото" намалява от днес с 1,07 лева - от 37,90 лева на мегаватчас до 36,83 лева за мегаватчас. Oснованието е

понижението в цената на природния газ с 14,26 на сто

за последното тримесечие на годината. Това е решила Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на свое закрито заседание днес, съобщи на пресконференция председателят на регулатора Иван Иванов, цитиран от БТА.

Намалението, което засяга бизнеса, представлява 2,8 процента и ще се отрази на закупената електроенергия на свободния пазар. За регулирания пазар за небитовите потребители намалението е средно с 2,5 на сто.

За битовите потребители КЕВР реши да запази цената на тока,

за да гарантира, че при евентуално движение нагоре на цената на природния газ, битовите потребители няма да бъдат подложени на риска цената да бъде повишена, каза Иванов.

"Поради обстоятелството, че цената на природния газ за последното тримесечие на годината намалява с 14,26 на сто, което представлява съществено намаление и на цената на тока, произведен по високоефективен начин от заводските централи и ТЕЦ, които работят с природен газ, а намалението на тази цена се отразява в таксата "Задължение към обещството", КЕВР намалява добавката с 1,07 лева, каза председателят на КЕВР. По думите му законовото основание за това е Законът за енергетиката, според който

КЕВР може да променя при необходимост цената в период не по-малък от 3 месеца.

Последното решение за цени на тока влезе в сила от 1 август, припомни Иванов.

#КЕВР #такса #ток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"