Брайвик изнерви съда в Осло с „дискретност“

Брайвик изнерви съда в Осло с „дискретност“
Не искам да съобщавам информация, която може да доведе до нови арести, заяви терористът Андерш Брейвик. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Норвежкият екстремист Андерш Брайвик отказа да даде информация за контактите си с други крайни националисти в Европа.

По време на третия ден от процеса срещу него в Осло Андерш Брайвик, обвинен за убийството на 77 души през юли 2011 г., предпочете да запази „дискретност“ и отклоняваше настоятелните въпроси на прокурор Инга Бейер Енг относно мрежата от националисти „Рицари тамплиери“, в която терористът твърди, че участва, предаде БГНЕС.

В своя манифест от 1500 страници, разпространен в деня на атаките в столицата Осло и остров Ютьоя, 33-годишният Андерш Брайвик пише, че е създал организацията в Лондон заедно с още трима души през 2002 г.

Във вторник, втория ден от процеса, той заяви, че в Европа има още двама като него.

Полицията в Норвегия така и не успя да докаже съществуването на тази мрежа.

Във вторник в продължение на около 75 минути, които бяха болезнени за изтърпяване от оцелелите и семействата на 77-те жертви, обвиняемият прочете декларация, в която опита да обясни постъпката си, определена от него като „невероятно жестока, но необходима“. Той заяви, че би извършил атаките отново.

„Атаките от 22 юли бяха превантивни атаки за защита на автентичното население на Норвегия, коренните норвежци, нашата култура. И поради това не мога да призная вината си“, категоричен беше той.

В сряда, когато трябваше да се установят факторите, довели до радикализирането на Андерш Брайвик през годините, той се задоволи да каже само, че влязъл инцидентно в контакт в интернет с друг човек в чужбина през 2001 г. – контакт, който довел до създаването на организацията „Рицари тамплиери“.

Брейвик потвърди, че е бил в Либерия, за да се срещне със сръбски националист, но отказа да съобщи името му и причините за срещата, като говори само за процес на селекция.

„Не искам да съобщавам информация, която може да доведе до нови арести“, заяви терористът.

Пред либерийските власти той казал, че изпълнявал мисия на УНИЦЕФ, и за да бъде по-убедителен, сложил в багажа си брошури, взети от норвежката централа на организацията.

На приятелите си и на африканските си домакини той обяснил, че пътуването му било с цел търговия с диаманти.

Макар във вторник да отговори с охота на въпросите за образованието и професионалната си дейност, на третия ден от процеса Андерш Брайвик отказа да отговори на много от въпросите на прокурорката.

„Разбрах, че опитвате да ме делегитимирате“, заяви той, като заподозря прокурора и полицията, че искат да поставят под съмнение действителността на пътуването му до Либерия.

Заради безплодната размяна на реплики между обвинението и обвиняемия съдия Венхе Елизабет Арнтсен загуби търпение.

Тя предупреди обвиняемия, че липсата на отговор също може да бъде използвана срещу него, когато настъпи моментът за обявяване на присъдата.

#Андерш Брайвик #Норвегия #Осло #убийство #прокурор #съдия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"