Непълнолетни ограбиха манастир два пъти за седмица

Непълнолетни ограбиха манастир два пъти за седмица
Единственият действащ у нас скален манастир – Басарбовският, бе разбит на два пъти в рамките на една седмица, и то около Великденските празници. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Единственият действащ скален манастир в България - Басарбовският, е бил ограбен два пъти за седмица.

Извършителите са трима непълнолетни, които не са се посвенили да посегнат на светата обител, предаде bTV.

Крадците разбили дървените врати на скалния храм и преровили всичко, включително и олтара.

Тъй като ценните икони са били прибрани от монасите, среднощните неканени гости са задигнали 1000 лева от касичката за дарения, сребърни кръстчета и малки икони, които се предлагат за спомен на посетителите. За игумена на манастира отец Емилиян най-тъжното е, че посегателството е дело на млади хора.

„Ние страдаме, че тези хора в крехка възраст са дръзнали посред нощ да дойдат като разбойници и светотатници да оберат и осквернят манастира. Ако преди 20 години беше въведен предметът религия, който според мен трябва да се казва православен катехизис, едва ли щеше да има такива случаи“, каза архимандрит Емилиян.

Русенската митрополия е твърдо за изучаване на религия в училищата. Според отец Емилиян има принципно съгласие между Светия синод на Православната църква и Главното мюфтийство за нуждата от подобен учебен предмет, но държавата не прави нищо по въпроса.

Манастирът е посещаван и от стотици румънски туристи, тъй като свети Димитър Басарбовски е един от най-тачените светци в северната ни съседка.

Чужденците са изумени от разбитите врати на манастирската църква, тъй като при тях храмовете са неприкосновени. В манастира вече са монтирани камери за видеонаблюдение и модерна алармена система.

#Басарбовския манастир #обир #непълнолетни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »