Първите плащания за нови осем изтребителя са през 2016 г.

Първите плащания  за нови осем изтребителя са през 2016 г.
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Първите плащания за купуването на осем нови изтребителя за българската армия са заложени в бюджета за 2016 година. 

Финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че за отбрана ще има повече пари от миналата година заради подписаното споразумение с Полша за ремонт на МиГ-овете и заради плановете за модернизация на армията.

Общият бюджет за отбрана е 3,3 млрд. лева, в това число са разчетени 80 млн. лева за ремонт на МиГ-29 и още толкова за закупуване на фрегати.

Следващата година има предпоставки да започне дългосрочната програма за осигуряване на нов многоцелеви изтребител, има възможност и за модернизиране на военноморските сили като се купят фрегати.

В сряда кабинетът одобри подписаното на 22 октомври споразумение между България и Полша относно осигуряване на логистична подкрепа за самолети МиГ-29 и предлага на Народното събрание да го ратифицира.

Споразумението има за цел да осигури поддържането на летателната годност на самолети МиГ-29 от българските ВВС с оглед охраната на въздушното пространство на страната и адекватното участие в изпълнението на задачите по „Air Policing“ като страна-членка на НАТО.

#Владислав Горанов #Горанов #МИГ #Полша #бюджет #изтребител

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »