Станишев: Да чуем ЕЦБ за Сребърния фонд!

Станишев: Да чуем ЕЦБ за Сребърния фонд!
По думите на Станишев, ако все пак кабинетът не се съобрази с препоръките на ЕЦБ и БНБ, ще има лошо влияние върху кредитния рейтинг на страната. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българското правителство трябва да се вслуша в предупреждението на Европейската централна банка (ЕЦБ) за промените в Закона за Сребърния фонд, заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев.

„Защо трябва да чуем и предупреждението от ЕЦБ за намеренията на правителството за Сребърния фонд, за да разберем нещо, което е абсолютно видимо?“, коментира Станишев, цитиран от БГНЕС.

„Хайде сега да видим правителството какво ще прави, защото предупреждаваме от месеци, че това фактическо харчене на парите от Сребърния фонд е безкрайно вредно“, добави червеният лидер.

Последствията от това евентуално харчене той характеризира по следния начин: деформация на пазара, поставяне под риск бъдещите пенсии на „нашите родители“, защото „фондът е създаден за стабилност на пенсионната система, а не за бързо набиране на печалба“.

„Единственият мотив в идеята на правителството е отчаянието му, че парите свършиха, похарчиха преобладаващата част от фискалния резерв, който им оставихме, и сега се чудят как да запушват дупки в бюджета заради ниската събираемост на приходите и заради други техни безобразия“, добави той.

По думите на Станишев, ако все пак кабинетът не се съобрази с препоръките на ЕЦБ и БНБ, ще има лошо влияние върху кредитния рейтинг на страната.

„Защото, ако предприемеш такава стъпка, означава, че нямаш никакъв друг ресурс, и това е жест на отчаяние“, заключи червеният лидер.

Той обяви, че не е изненадан от протестите на студентите от НСА, защото нееднократно е поставян от тях проблемът с базата им на морето.

„Това правителство винаги е показвало, че застава на страната на частния икономически интерес. Сега разбирам, че г-н Цветанов е излязъл и е успокоявал, че до края на деня ще намерят решение. Смятам, че ще заметат, както винаги правят хората от ГЕРБ, нещата под килима – ще отложат проблема, колкото да успокоят студентите“, посочи Станишев.

Националната спортна академия трябва да бъде защитена, лаконичен бе той.

#Сергей Станишев #БСП #ПЕС #Сребърния фонд #Европейската централна банка #ЕЦБ #БНБ #НСА #протест #студенти #Националната спортна академия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »