Рекорден брой нарушения в секционни избирателни комисии

Рекорден брой нарушения в секционни избирателни комисии
Снимки: БГНЕС
A A+ A++ A

Докато Централната избирателна комисия все още не разполага с данните от Общинските избирателни комисии за броя на недействителните бюлетини в цялата страна, сигналите за грубо манипулиране на протоколите с изборните резултати нарастват лавинообразно.

По данни на БГНЕС от стотиците копия от протоколи става ясно, че почти няма такива върху които да не са нанасяни поправки, както и протоколи, които пък показват, че в цели секции не е отчетена нито една преференция. Неофициалната информация сочи, че над 460 000 от бюлетините за общински съветници са недействителни. Около 175 000 са недействителните гласове, които са отчетени при гласуването за кметове.

Шокиращи са данните в протокол от варненското село Казашко, където първоначално са посочени 1340 бюлетини. По-късно се оказва, че бюлетините са точно 500. В протокол от район “Одесос” във Варна броят на недействителните бюлетини е преправян пет пъти. Веднъж 30 бюлетини са невалидни, после стават 35, 25 и 21, докато накрая не са сведени до 20. Съответно бройката на действителните гласове също е променяна цели три пъти. И без нарочно вглеждане в протокола, може да се установи, че няма нито един ред, в който да няма редакции при определянето на недействителния брой гласове.

 

 

Още по-шокираща е ситуацията с протоколите от секция в софийското село Курило, където няма нито една графа, в която да не са нанасяни корекции. При внимателно вглеждане в изписаните резултати може да се установи, че при едно броене, определена партия може да е получила 40 гласа, но при второ броене, тези гласове стават или дори нула. В протокол от Сливен пък се вижда, че бройката на недействителните и действителните бюлетини изненадващо се променя с двадесет. При това върху нанесените поправки не са положени подписите на членовете на комисията, която е изготвила протоколите, така, че не е ясно кога тази корекция е нанесена.

Оказва се, че в 120-та секция на Сливен дори се е стигнало до подмяна на целия протокол. Тъй като по първоначалния протокол се е наложило да се нанасят корекции, в крайна сметка на ОИК е предоставен изцяло нов такъв, който е публикуван на сайта на Централната избирателна комисия. Стига се дотам, че между първият вариант на протокола, който е бил съставен и вторият, който е предоставен на ОИК, на страница седма има пълно разминаване на почерка. Пълно несъответствие има при попълването на графите с преференциите на двете копия на протокол от 120-та секция в Сливен. Докато накрая се стига и до куриоза, че в единият протокол като час на неговото оформяне е посочен 23.00 часа на 25-ти октомври, докато на втория вариант този час е полунощ.

В протокол от Пирдоп пък се оказва, че няма нито една бюлетина, на която да е отбелязана преференция. В редакцията бе получена и снимка на член на избирателна комисия, от която е видно, че преброяването на бюлетините е ставало дори на пода. Множеството сигнали за нарушения е станало причина щабове на участници в изборите да започнат масова проверка и сверяване на копията от протоколите, които застъпниците на кандидатите са получили и тези, които са публикувани на сайта на ЦИК. На много места обаче застъпниците не са получили дори копия от първоначалния вариант на протоколите. За претекст е използвана липсата на тонер и хартия или дори повреда на принтиращите машини, с които всяка секция е трябвало да бъде снабдена.

Лавинообразното нарастване на преправяните и манипулирани протоколи, освен, че поставя под съмнение честността на вота, може да доведе до безпрецедентно за страната повторно броене на гласовете или дори до касиране на изборите. Намеренията за обжалване на изборните резултати на различни места в страната, може да превърне Административните съдилища в ключов фактор при определяне на местната власт в следващите четири години. БГНЕС припомня, че при изборите за местна власт през 2011 г., високият брой на недействителните бюлетини, които тогава бяха над 200 000, стана повод за критични публикации в чужди медии, както и за негативни доклади на международни организации, включително ОССЕ, за честността на провеждането на изборите. От реакцията преди четири години, може да се допусне, че при наличието на над половин милион недействителни бюлетини и лавината от манипулирани и преправени протоколи, със сигурност ще се отрази крайно негативно на имиджа на управляващата коалиция и способността й да гарантира провеждането на честни избори, още повече, че след по-малко от година у нас предстоят избори и за президент.


#манипулация #избори #протоколи #нарушения #секции #ЦИК #ОИК #СИК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »