Убийците от Македония избягали в Косово, имали етнически мотив

Убийците от Македония избягали в Косово, имали етнически мотив
На 12 април четирима младежи на възраст между 18 и 20 години и 45-годишен мъж бяха намерени убити района на езерото Железари край село Смилковци, близо до Скопие. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Петорното убийство в Македония е етнически мотивирано, а извършителите най-вероятно са избягали в Косово.

Това са основните тези в местните медии, обобщени от Радио „Свободна Европа“, според което македонците се подготвяли за отмъщение, предаде „Фокус“.

Македонското МВР съобщи, че има напредък в разследването, пише вестник „Вечер“.

Министърът на вътрешните работи на Македония Гордана Янкуловска заяви, че полицията има информации, които може да доведат до скорошно приключване на разследването. Според Янкуловска автомобилът, ползван от убийците, е бил открит.

Сръбската държавна агенция „Танюг“ е съобщила и за таен свидетел, който е видял убийците, и според него те най-вероятно са избягали в Косово.

На 12 април четирима младежи на възраст между 18 и 20 години и 45-годишен мъж бяха намерени убити района на езерото Железари край село Смилковци, близо до Скопие.

Ръцете на четири от жертвите са били завързани, а телата са били наредени едно върху друго до изоставен автомобил. Петата жертва е открита на около 100 метра от останалите. Върху труповете има огнестрелни рани и следи от насилие.

Жестокото петорно убийство в Македония потресе региона, а и предизвика опасения от възраждане на тлеещия етнически конфликт между етническите славяни, които са предимно християни, и местното албанско население, което изповядва исляма.

Във вторник неизвестна досега албанска групировка от Косово постави ултиматум на правителството в Македония и заплаши с нападение македонските полицейски и военни структури, ако исканията им не бъдат изпълнени.

„Предупреждаваме просръбското правителство на Никола Груевски, че има срок от две седмици да се оттегли от окупираните албански земи“, се казва в съобщението на Армия за освобождение на окупираните албански земи (АООЗ), тиражирано от албанския портал „Порталб“.

В дните след убийството в Скопие се проведоха много улични демонстрации, на които се чуха множество антиалбански лозунги.

В сряда Националният албанско-американски съвет от САЩ разпространи съобщение, с което призовава македонците и албанците в малката балканска държава да запазят мира и да позволят на властите да изпълняват задълженията си, като открият извършителите на убийството.

„Съветът осъжда това престъпление, довело до смъртта на петима души. Днес, както никога, е важно да се сложи край на тези престъпления с етническа или политическа мотивация и да се създаде разбирателство и толерантност“, се казва в съобщението.

Албанците в Македония открито изразяват съжаление за убийството и искат от институциите професионално разследване, без предразсъдъци, предава македонското електронно издание Факултети.мк.

Изданието коментира, че реакциите на албанците не се представят достатъчно пред македонската общност в страната. Доказателство за това е и един албанец от село Радишани, чиято бръснарница беше подпалена ден след убийството на рибарите.

#петорно убийство #Косово #Македония #Албания #албанци #Гордана Янкуловска #министър на вътрешните работи на Македония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"