България последна по използване на зелена енергия

България последна по използване на зелена енергия
Приблизително около 90% от вятърните централи в България са съсредоточени в община Каварна, предвид скоростта на вятъра, който непрекъснато духа в района. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България е на последно място в Европейския съюз по използването на зелена енергия, сочи доклад на Фондация „Фридрих Еберт“.

В доклада са представени различните възможности на българската икономика за използването на алтернативна енергия, предаде БНР.

Според доклада управляващите трябва да предложат целенасочени политики за стимулиране на производството на зелена енергия.

„Икономиката на домакинствата у нас е на последно място по енергийна ефективност в рамките на ЕС, което значително оскъпява разходите и сериозно снижава конкурентоспособността на родните изделия“, коментира Драгомир Константинов, консултант по общоевропейски политики.

В България са налице чисто законови спънки, които пречат да се развият масово битовите фотосоларни инсталации, смята Константинов. Според него тежката и неясна законова уредба и непредсказуемостта на местните власти са непреодолима бариера за домакинствата.

„Технически погледнато, всеки човек за час или два може да си инсталира фотосолар – на терасата например или на покрива. На един от тези хора е отнело три години да регистрира този фотосолар, който си е инсталирал за два часа. Това е едно непосилно бреме и то не бива да остава в този вид“, допълни Константинов.

Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията коментира, че дългосрочните инвестиции в енергийната система у нас ни заключват за десетки години напред.

„Ясно е, че ако се развие още една ядрена електроцентрала при този темп на икономически ръст, който имаме тук и в региона, ние трябва да се откажем от почти всичко останало, включително и от зелените източници. Всичките обществени политики в България, без изключение, са недофинансирани през последните 20 години“, заяви той.

#закон #икономически ръст #ядрена електроцентрала #Център за изследване на демокрацията #Руслан Стефанов #зелена енергия #ЕС #Европейски съюз #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници