Саудитският блогър Раиф Бадауи е носителят на наградата „Сахаров“

Саудитският блогър Раиф Бадауи е носителят на наградата „Сахаров“
Раиф Бадауи Снимка: amnesty.org.ru
A A+ A++ A

Раиф Бадауи е носителят на наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2015 г., определиха лидерите на политическите групи в Европейския парламент и председателят Мартин Шулц на 29 октомври.

Бадауи е блогър от Саудитска Арабия, който бе осъден на десет години затвор и 1000 удара с камшик заради критика на духовенството в страната. Той бе обвинен, защото разкритикувал на своя сайт "Саудитски либерал" саудитските религиозни водачи и „подценил“ ролята на исляма в обществения живот на страната. В присъдата срещу него се казва, че ще търпи наказание за "обида на религиозните чувства" и "преминаване отвъд границата на послушанието".

През януари 2015 г. той получи първите 50 удара с камшик от наказанието си. След международни протести изпълнението на останалите удари бе отложено. По-рано през седмицата жената на Бадауи Енсаф Хайдар, която в момента живее в Канада с трите им деца, обяви, че властите в Саудитска Арабия са одобрили изпълнението на ударите да бъде възобновено.

През февруари 2015 г. Европейският парламент одобри резолюция, която осъди строго нанасянето на удари с камшик спрямо Раиф Бадауи като „жесток и шокиращ акт“ и призова властите „да го освободят незабавно и без условия, тъй като той е възприеман като „затворник на съвестта“, задържан и осъден единствено заради упражняването на правото си на свобода на изразяване“.

Освен Раиф Бадауи финалисти за наградата „Сахаров“ на ЕП бяха и демократичната опозиция във Венецуела в лицето на „Кръгла маса за демократично единство“ и политически затворници и убитият руски опозиционен водач Борис Немцов.

Церемонията по връчването на наградата ще се състои в Страсбург на 16 декември.

Миналата година наградата „Сахаров“ получи гинекологът Денис Муквеге от Демократична република Конго, лекуващ жертви на сексуално насилие.

#Раиф Бадауи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"