Страх от капитализма и антиамериканизъм пречат на ТПТИ, твърди експерт

Страх от капитализма и антиамериканизъм пречат на  ТПТИ, твърди експерт
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският съюз не може да си позволи да бави преговорите за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) със САЩ.  Причината е силно конкурентната среда и нарастващият брой модели на икономическа интеграция. Пример за това са БРИКС и Евразийският съюз.  Това заяви Весела Чернева от Европейския съвет за външна политика по време на конференция, посветена на ТПТИ. Лектори на събитието бяха заместник-министърът на външните работи Румен Александров, зам.-министърът на икономиката Любен Петров, експертът Дейвид Хенинг от британското икономическо министерство и Весела Чернева.

"Европейските политици трябва да си дадат сметка, че срещу споразумението има голяма опозиция. В Берлин срещу ТПТИ излязоха 150 000 души", коментира Чернева, като подчерта, че да убедиш хората, че споразумението е полезно, е все едно да се опитваш, както се казва,  да се бориш с руската пропаганда.

Според нея най-голямият страх на противниците на споразумението е капитализмът като унифициращ обществото фактор, чрез който националните държави ще загубят своята идентичност. Другият проблем е антиамериканизмът, за който САЩ си дават ясна сметка. Хората се стряскат от аферата "Сноудън", както и от подслушването на редица европейски лидери.

"Всичко това обяче е в сферата на религиозното, а не на рационалното. Такъв е и необяснимият страх от пилетата и фракинга. Въпреки това тези страхове трябва да се отчитат от европейските политици", подчерта Весела Чернева.

Експертът смята, че големият въпрос е: "Какво ще стане, ако не се подпише споразумението между ЕС и САЩ?" Според нея това няма да е толкова голям удар за САЩ, колкото за ЕС.

"ЕС може да е показал, че не винаги се справя с външната политика, но винаги е бил единен в търговските преговори. Провал на преговорите ще е провал на европейските инситуции", заяви Чернева.

Освен това, според нея, проваленото споразумение ще е победа за евроскептиците, които вярват, че ЕС не става за нищо.

Весела Чернева обърна внимание на факта, че нетарифните измерения на споразумението са основен фокус на дебата за ТПТИ и това е защото "стандартизирането при търговския обмен е силата на Европейския съюз".

"ЕС е най-големият законодател в световната икономика. Много фирми виждат, че това, което Европа приема като законодателство, обичайно става стандарт на много места в света", коментира тя.

Заместник-министърът на външните работи Румен Александров подчерта, че САЩ са подходящ търговски съюзник на Европейския съюз, защото споделя неговите цивилизационни принципи и ценности в много по-голяма степен, отколкото която и да е друга държава.

"Въпреки схващането, че различията в регулационните им режими са големи, при внимателен преглед се вижда, че всъщност са много по-малки, отколкото между ЕС и която и да е друга търговска сила в света", категоричен беше Александров.

Българската икономика със сигурност ще има полза от сключването на търговското споразумение, защото митата за износ на определени стоки все още са високи и варират от 2 до 40%. Особено голямо предимство ще получат производителите на тютюн и млечни продукти, защото са най-засегнати от настоящите тарифни режими.

Заради сериозния износ, който България има в сферата на информационните услуги и високотехнологичните производства, тези сектори също ще се радват на значими стимули след подписването на споразумението.

#Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции #ТПТИ #САЩ #Весела Чернева #Чернева #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници