Банките отказват заем на БЕХ без държавна гаранция

Банките отказват заем на БЕХ без държавна гаранция
A A+ A++ A

Въпреки че 12 банки проявиха интерес към поканата на Българския енергиен холдинг (БЕХ) да вземе заем от 650 млн. евро (или да емитира облигации на тази стойност), до крайния срок за подаване на оферти - 26 октомври, само две институции са изразили готовност, но срещу държавна гаранция, пише "Капитал Daily".

Причините за слабия интерес според изданието са няколко, като основната е, че държавният холдинг, а и цялата енергетика са в лошо финансово състояние.

Консолидираният отчет на БЕХ за 2014 г. показа загуба от 274 млн. лв.

Според правителствен източник вариантите са или осигуряването на държавна гаранция, или пряко договаряне с всеки от двата кандидата.

Единият от кандидатите е консорциум между Citibank, HSBC, ING, Societe Generale и Unicredit. Групата е предложила мостово финансиране за 500 млн. евро, но при изричното условие да бъде осигурена държавна гаранция. 

Другият участник, подал окончателна оферта, е италианската инвестиционна банка IMI, която е част от групата на Intesa Sanpaolo. Те обаче са предложили едва 65 млн. евро мостово финансиране без държавна гаранция, което е крайно недостатъчно за нуждите на БЕХ. 

#БЕХ #заем

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »