Турция ще съди двама тийнейджъри за обида срещу Ердоган

Турция ще съди двама тийнейджъри за обида срещу Ердоган
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Турските прокурори повдигнаха обвинения на две момчета на възраст 12 и 13 години по обвинения в обида на президента Реджеп Ердоган, след като са скъсали негови плакати.

Двамата братовчеди, които са известни само с инициалите си, могат да получат до две години и четири месеца затвор, след като провеждането на тяхното дело беше одобрено от Съдебното министерство, пише в. „Хюриет“.

Децата са били задържани през май заради това, че са късали плакати президента в населената предимно с кюрди провинция Диарбекир. В своите показания едното момче е казало, че те са ги късали, за да ги продадат за вторични суровини по-късно.

„Не се интересуваме от това, чии постери са това. Ние просто искахме да ги махнем, за да ги продадем за вторични суровини“, каза момчето. Главният прокурор на Диарбекир е подал молба до правосъдното министерство за завеждане на дело срещу двете деца по обвинение в „оклеветяване на турския президент“.

След като е било одобрено то официално е заведено срещу двамата братовчеди в турския Първи детски съд. Първото изслушване по него ще се проведе на 8 декември тази година. Според адвоката на двете деца Исмаил Коркомаз обвиненията срещу тях са неясни, а за самите тях е трудно дори да разберат на кого са били плакатите. Той също така разкритикува и „нетолерантната“ съдебна система в страната.


#Реджеп Ердоган #съд #момчета #прокурор #плакати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници