САЩ обмисля изпращане на специални сили в Сирия

САЩ обмисля изпращане на специални сили в Сирия
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

САЩ обмисля изпращането на малка група специални сили в Сирия и бойни хеликоптери в Ирак в опит да подсилят действията си срещу „Ислямска държава“, която владее широки територии и в двете държави.

Евентуалното решение би било в контраст с позицията на американския президент Барак Обама да не ангажира сухопътни сили в конфликти в Близкия изток. Неговата администрация обаче е под постоянен натиск да увеличи усилията на Вашингтон в борбата срещу групировката, особено след падането на иракския град Рамади през май и неуспеха на американската програма за обучение на умерени сирийски бунтовници.

Двама американски държавни представители, пожелали анонимност, заявиха пред агенция Ройтерс, че ако има подобно изпращане на сили то ще бъде внимателно съобразено и негова задача ще бъде изпълнението на конкретни и ограничени военни цели. Това включва както временно изпращане на специални сили в Сирия, които да съветват опозиционни бойци, така и евентуално да помогнат при извършването на въздушните нападения на водената от САЩ коалиция срещу „Ислямска държава“.

Друг вариант на Вашингтон е и изпращането в Ирак на малък брой военни хеликоптери „Apache“ и американски военнослужещи, които да ги управляват, както и предприемането на действия за подсилването на иракския капацитет за връщането на части от територията на страната под контрола на Багдад. Вариантите, които разглежда Вашингтон, не включват изпращането на войски за директни бойни действия.

Според един от източниците на Ройтерс предложението все още е в концептуален вариант, което означава, че дори и в следващите дни подобно изпращане да бъде одобрено, за да бъде осъществено ще трябва да минат седмици и дори месеци. От Пентагона за сега отказват да коментират информацията. Въпреки това по-рано днес американският министър на отбраната Аштън Картър даде сигнал, че би искал да засили американските военни действия в Ирак и Сирия. „Ние няма да се спрем от това да подкрепим способни партньори при нападения срещу „Ислямска държава“ или при извършването директно на подобни мисии, независимо дали са при въздушни удари, или в директни действия на суша“, каза той по време на изслушване в Сената.

 

#ЕС #тероризъм #''Ислямска държава'' #САЩ #Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници