Германия, Холандия и Естония спъват механизма за стабилност в Европа

Германия, Холандия и Естония спъват механизма за стабилност в Европа
През март естонският омбудсман също оспори законността на т.нар. процедура по спешно гласуване на ЕМС, която позволява на по-големите държави членки да вземат решения, дори и по-малките да са против. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Създаването на Европейския механизъм за стабилност (ЕМС), който трябва да спре разпространението на дълговата криза в Европа, среща редица правни спънки в националните законодателства на няколко страни.

Съществува вероятност установяването на спасителния фонд за еврото да се забави, а в същото време нарастват опасенията, че състоянието на икономиката на Испания изисква силна „защитна стена“, пише „ИЮобзървър“, цитиран от „Дневник“.

Във вторник ирландски депутат оспори съответствието на европейските договори, с които се създават Европейският механизъм за стабилност и фискалния пакт за бюджетна дисциплина, с конституцията на страната.

Това не е първият подобен случай. През март естонският омбудсман също оспори законността на т.нар. процедура по спешно гласуване на ЕМС, която позволява на по-големите държави членки да вземат решения, дори и по-малките да са против.

Дори Ирландия и Естония да отложат ратификацията на договора за ЕМС, на теория той може да влезе в сила по план на 1 юли, тъй като делът на двете страни е по-малко от 10% от общия капитал.

Промени в дневния ред обаче може да се наложат и ако Конституционният съд на Германия приеме правните възражения на бившия министър на правосъдието Херта Даублер-Гмелин.

Според нея ЕМС омаловажава компетентността на националните парламенти да вземат решения за националните бюджети.

В същото време Холандия, която осигурява 5,7% от средствата във фонда, е поставена в затруднено положение, тъй като миноритарното правителство трябва да разчита на социалдемократическата опозиция да подкрепи двата договора в парламента.

Държавите от Еврозоната увеличиха общата стойност на Фонда за финансова помощ на 800 млрд. евро по време на среща на финансовите министри от Еврогрупата в датската столица Копенхаген на 30 март.

Те ще се съберат от 500 млрд. евро от ЕМС, който трябва да влезе в сила от юли, плюс 200 милиарда евро от заеми, които вече са поискани, както и 100 млрд. евро от двустранни заеми и еврофондове.

#Европейски механизъм за стабилност #ЕМС #Европа #дългова криза #Германия #Холандия #Ирландия #Испания #Естония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »