185589 статии       |       379 интервюта       |       1521 снимки       |       38129 абоната       |      
USD 1.78175| EUR 1.95583| GBP 2.17937|
In English На русском
Вход

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   БрекзитВоден режим ПерникПо ваш сигналИранКоронавирус

ГОРЕЩА ТЕМА: Добри новини!: Един от заразените с COVID-19 у нас е излекуван, Домусчиев дарява бързи тестове на държавата
Размер на шрифта:   

ВСС се обяви против бюджет 2016

27 октомври 2015, вторник / 20:57; Коментари: 0
Send to Kindle
ВСС се обяви против бюджет 2016
Снимка: БГНЕС

''Очакваме този наш дебат за бюджета на съдебната власт да не е пререшен с този законопроект. И наистина да се осъзнае необходимостта, че, ако искаме да имаме една стабилна и правова държава трябва самите институции да спазват законите и особено тези, които те самите са създали.''

Това каза представляващият ВСС Соня Найденова след извънредното заседание на ВСС, на което кадровиците в съдебната система обсъждаха проекта за бюджет на съдебната власт за съдебната власт за 2016 г., предаде БГНЕС.

С молба за становище, той изпратен на ВСС вчера от Финансовото министерство. След около 2-часови обсъждания днес, ВСС все решение, което ще изправи към МС с категоричната си позиция.

Първо, че не е спазена бюджетната процедура, т.е. не са спазени сроковете за съгласуване, което отнело на ВСС възможността да направи изключително задълбочена и детайлна обосновка по предложенията за бюджета.

На второ място изразяват принципното си и остро несъгласие с изготвения проект за финансовите параметри на бюджета на съдебната власт за 2016 г., - те се разминават с предложенията на ВСС от юли където той е за малко над 542 млн. лв., а МФ предлага приблизително 473 млн. лв. ВСС изразяват и своето категорично и ясно несъгласие с предвидената промяна, която се прави с преходните и заключителни – така, че най-ниската заплата за съдия, прокурор или следовател в системата да може да се определя всяка година с Закона за бюджета за следващата година.

„Смятаме, че по този начин, така предложената разпоредба на параграф 2 влиза в остро противоречие с разпоредбата на чл. 117 от конституцията, тъй като механизма на формиране на възнагражденията на магистратите е създаден именно, за да гарантира независимостта не само на бюджета на съдебната власт,а и на съдебната власт като цяло и по този начин да гарантира и независимо правораздаване”, обясни Найденова.

В МС и НС ще бъдат изпратени и всички становища, декларации, обръщения, отворени писма на магистрати и служители от страната, които са взели отношение по този въпрос. В четвъртък следобед ще има нова среща на представители на съдебната власт с министъра на финансите Владислав Горанов. 

ђеклама:
» Абонирай се безплатно за НОВИНИТЕ всеки ден
Разпечатай | Изпрати | Абонирай се за дума
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама:

Абонирай се за
НОВИНИТЕ БЕЗПЛАТНО