Бюджет 2016: прагът за детски добавки става 400 лева на член от семейство

Бюджет 2016: прагът за детски добавки става 400 лева на член от семейство
A A+ A++ A

От средата на следващата година прагът за месечните детски добавки ще се увеличи и ще стане 400 лева на член от семейство. Така повече бедни родители ще получават средства. Предложението е записано в проекта на бюджет за 2016-а, съобщи БНР.

От януари месечната помощ за семейство с едно дете ще бъде 37 лева, което е увеличение с 2 лева. За две деца държавата ще дава колкото и сега -  85 лева, за три деца в семейство - по 130 лева и за четири - 140. Предвижда се още еднократната помощ за раждане на трето дете да се увеличи със 100 лева и да стане 300 лева.

За първо, второ и четвърто промяна не се предвижда. Намерението на правителството икономическият експерт Мика Зайкова определи като твърде символично и далеч от правенето на сериозна демографска политика:

"Всичко, което е под 560 лева, са хора бедни, хора, клонящи към социално изключване. Как ще поискаме от тези хора да раждат деца и точно тях ще подпомагаме? Не е ли по-добре чисто нова данъчна система, която да позволява семейно подоходно облагане или поне да има необлагаем минимум за минималната работна заплата. 100 лева при раждането на дете.Това няма да реши проблема, защото нито с 35 лева, нито с 37 лева едно дете може да бъде отглеждано в България", каза Зайкова.

#детски добавки #бюджет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »