Бъсеску призова Молдова да се обедини с Румъния

Бъсеску призова Молдова да се обедини с Румъния
A A+ A++ A

Бившият румънски президент Траян Бъсеску призова за започване на процеса на обединение с Молдова. той говори пред журналисти днес, след като през уикенда се завърна в политиката, оглавявайки партията "Народно движение".

"В Молдова, има три варианта за развитие. Първият - възможно най-скоро да се получи перспективата за членство в ЕС, вторият – да се обедини с Румъния и третият – Русия да дойде и да реши проблема”, заяви Бъсеску, цитиран от БГНЕС.

Той обясни, че е информирал за тези три варианта чуждестранните политически лидери. Сред тях са бившият френския президент Никола Саркози, председателят на Европейската народна партия Жозеф Дол и еврокомисарят по разширяването и политика на съседство Йоханес Хан.

Бившият ръководител на Румъния смята, че ако първият вариант зависи от страните от ЕС, то вторият - само от Кишинев и Букурещ.

Като президент Бъсеску многократно заявяваше, че обединението с Молдова трябва да се превърне в нов национален проект на Румъния, така както присъединяването към ЕС и НАТО.

Миналата година думите му предизвикаха силна реакция на молдовското ръководство, а според проучвания на общественото мнение идеята не е подкрепяна от преобладаващото мнозинство от населението.

Отношенията между Кишинев и Букурещ сериозно се влошиха след бунтовете през април 2009 г., когато протестиращи подпалиха молдовския парламент и издигнаха румънски знамена и лозунги, призоваващи за единство. В отговор бившият молдовски президент Владимир Воронин изгони румънския посланик и въведе визов режим на границата с Румъния.

Въпреки това, след като дойде на власт в страната след предсрочните избори проевропейската либерална партия започна процес на затопляне на отношенията. /ТАСС

#Траян Бъсеску #Румъния #Молдова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"