Проф. Халачев: ''Атака'' хулигански наруши автономията на НАТФИЗ

Проф. Халачев: ''Атака'' хулигански наруши автономията на НАТФИЗ
A A+ A++ A

''Действията на депутатите от „Атака” са груби, недостойни за статута на народните представители, без прецедент в историята на Академията през последните 25 години.''

Това заявява ректорът на НАТФИЗ проф. д.н. Любомир Халачев в писмо до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, главния прокурор Сотир Цацаров и министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова като представители на трите власти в България.

''Преподавателите и студентите на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” са възмутени от наглото поведение на народните представилите Волен Сидеров и Десислав Чуколов в сградата на Академията. Противно на всички закони и норми в нашето общество, превишавайки правата, дадени им от народа, те хулигански нарушиха правилника на НАТФИЗ като автономно учебно заведение.

На 23.10.2015 г. към 20.15 часа придружени от група здрави мъже-охранители и видео-оператори те са нахлули в сградата на Академията, като са отстранили портиера от поста му. Аз не знам какви са били подбудите им, но те са снимали с телевизионни камери студентите, заплашвали са ги и неприлично са ги обиждали.

Когато аз пристигнах в 20.45 часа в сградата на Академията, те вече си бяха тръгнали, но студентите бяха изплашени, някои от тях дори се страхуваха да говорят.

На 25.10.2015 г. към 21.45 часа г-н Сидеров отново посещава Академията, този път без охранители и придружен от оператори на телевизия Алфа и депутати от ПП Атака. Като предизвиква студентите и отново нарушава автономията на Академията като висше училище, той съвсем неправомерно използва имунитета си на народен представител. Дори след многократните ми покани да напусне помещенията той отказваше и само намесата на полицията успя да предотврати усложненията.

Действията им са груби, недостойни за статута на народните представители, без прецедент в историята на Академията през последните 25 години.

Убеден съм, че Вие не одобрявате подобни постъпки, тъй като те са извън разбиранията за демократично управление. Молбата на нашата академична общност е да се направи всичко възможно тези постъпки да намерят точната реакция на закона. Смятаме, че в Република България законите трябва да стоят над отделната личност, така както е във всяко съвременно демократично общество.

Надяваме се на вашите решения и вярваме, че ще постъпите правилно. Вашите действия, уважаеми дами и господа, ще бъдат гаранция за вярата на младите хора в нашата обществена система, се казва в писмото на проф. Халачев до шефовете на парламент, МВР и прокуратура.''


#Любомир Халачев #автономия #университет #народни представители #Волен Сидеров #Десислав Чукулов #академия #НАТФИЗ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"