''Российская газета'': България ще пострада икономически от забраната над руски полети

''Российская газета'': България ще пострада икономически от забраната над руски полети
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България ще пострада силно от въведената от Украйна забрана за полети на руски самолети в нейното въздушно пространство, пише „Российская газета“.

Руските туристи, посещаващи страната ни, използват предимно въздушен транспорт, който е най-бърз и евтин. Броят на полетите значително се увеличава през активния туристически сезон през лятото, като тогава освен редовните линии има и много чартъри. Цената и достъпността на полетите е един от компонентите, който прави България по-атрактивна на руския туристически пазар. Заради въведената забрана туристическите пътувания за България ще поскъпнат, защото ще се наложи руските самолети да заобикалят Украйна.

„Да, ще се наложи Украйна да бъде заобиколена. Естествено, че това ще доведе до увеличаване на продължителността на полетите и цената на билетите. В резултат България ще загуби достатъчно много туристи“, отбеляза главният редактор на агенция „Авиапорт“ Олег Пантелеев.

Той припомни, че туристическият поток в България вече се е сринал с една трета. „Руснаците все по-често ще избират да почиват в Турция“, прогнозира Пантелеев. От 25 октомври самолети на руски авиокомпании няма да имат право да прелитат над Украйна. Решението бе огласено на 13 октомври от украинското министерство на инфраструктурата. Последният пътнически самолет преди влизане в силата на забраната излетя в 20.40 часа местно време на 24 октомври. Това беше полет от Киев за Москва.


#икономика #България #Русия #полети #Украйна #Турция #туризъм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"