ЕЦБ: Промените в Закона за Сребърния фонд ще изкривят пазара

ЕЦБ: Промените в Закона за Сребърния фонд ще изкривят пазара
Възможното изкривяване на пазара на ценни книжа, може да подкопае доверието и точността на изпълнението на критерия за дългосрочни лихвени проценти. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Инвестирането на средства от Сребърния фонд на пазара на български ценни книжа може да го изкриви, сматат от Европейската централна банка (ЕЦБ).

Пазарът на ценни книжа в страната е ограничен по размер и ликвидност и никой друг подобен на Сребърния фонд голям български публичен фонд или орган не участва на в него, се казва в становище на ЕЦБ.

Така може да се стигне до изкривяване в доходността на самите ценни книжа, така че те да не са изцяло пазарно определяни, пише още в позицията на ЕЦБ, публикувана на сайта на банката, за одобрения от правителството проект, с който се увеличават възможностите за инвестиции на парите в Сребърния фонд.

В нея се казва още, че ако фондът купи предвидените обеми ценни книжа, изключително на първичния пазар или на вторичния пазар, цените и доходността им няма да отразяват истинското състояние на българската икономика и позицията на публичните финанси на страната.

Освен това някои инвеститори биха могли да спрат да участват на пазар на дългови ценни книжа, доминиран от фонд от публичния сектор, който е под контрола на емитента. Това би ограничило дълбочината и ликвидността на този пазар, се посочва в позицията на Европейската централна банка.

Институтцията посочва и че България има задължения по изпълнението на критерия за дългосрочни лихвени проценти, което ЕЦБ наблюдава отблизо.

Възможното изкривяване на пазара на ценни книжа, може да подкопае доверието и точността на изпълнението на критерия за дългосрочни лихвени проценти.

От банката съзират и дискриминация в текстовете на проекта, тъй като те предвиждат инвестициите на Сребърния фонд в чуждестранни ценни книжа да стават само когато те имат инвестиционен кредитен рейтинг, присъден им от рейтингова агенция, а за българските ДЦК няма такова изискване.

Проектът наскоро беше критикуван силно и от Българската народна банка.  От централната банка на страната посочиха, че възможността пари от Сребърния фонд, който гарантира стабилността на пенсионната система по дефиниция, да се влагат в ценни книжа създава значителни рискове както за управлението на натрупаните до момента средства, така и за общата финансова стабилност на страната.

Промените в закона, по който работи така нареченият Сребърен фонд, предвиждат до 70 на сто от парите в него да се инвеститарт в български ценни книжа. Натрупаните към момента средства там са около 1.8 млрд. лв., допълва „Дневник“.

След остри реакции спрямо тази възможност финансовият министър Симеон Дянков обясни, че в проекта, одобрен от правителството и внесен в Народното събрание, е придвидено плавно увеличение.

Според него през първата година от влизане в сила на промените ще могат да се инвестират 30 на сто от парите, следващата – 40 на сто, и т.н. до достигане на 70 процента.

#Сребърния фонд #Европейската централна банка #ЕЦБ #Българската народна банка #държавни ценни книжа #ДЦК #България #финансов министър #Симеон Дянков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"