Руските железници искат да купят част от БДЖ

Руските железници искат да купят част от БДЖ
Приватизационната процедура за „БДЖ – Товарни превози” се очаква да стартира през май т.г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Руската държавна компания ОАО „Российские железние дороги“ (РЖД), която има най-много жп линии в света, иска да купи „БДЖ – Товарни превози“ в комплект с гръцкия жп превозвач.

Това съобщи вестник „Труд“, позовававайки се на източници от бранша. Според тях руснаците вече са декларирали интерес на най-високо правителствено ниво.

Собствеността върху фирма за превози в България би била от особен интерес за всеки, който сложи ръка върху жп товарите на Порт Солун – една от основните европейски дестинации за китайското карго, коментират запознати.

Другите двама кандидати за железопътния превозвач в южната съседка са румънската „Груп Феровиар Ромън“ (собственик на Българска железопътна компания) и френската SNCF.

Турските държавни железници също проявяват интерес към „Товарни превози“, според източниците на „Труд“.

Догодина ще е готов жп тунелът под Босфора, което се очаква да даде силен тласък на товарния трафик между Европа и Близкия изток.

Приватизационната процедура за „БДЖ – Товарни превози“ се очаква да стартира през май т.г. В конкурса ще могат да участват и стратегически, и финансови инвеститори.

Приватизацията на предприятието е част от плановете на правителството да раздвижи раздържавяването с цел покриване на бюджетни нужди.

Реалистичните очаквания са за цена около 200 млн. лв., съобщи преди време председателят на Съвета на директорите в „Холдинг БДЖ“ Владимир Владимиров.

„БДЖ – Товарни превози“ в момента превозва над 10 млн. тона стоки годишно, но е на загуба с над 10 млн. лева.

#БДЖ #Владимир Владимиров #Близкия изток #Европа #Босфора #SNCF #Солун #България #„БДЖ – Товарни превози“ #РЖД

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници