Кредиторите на БДЖ заплашват да съдят България за просрочени 145 млн. лв.

Кредиторите на БДЖ заплашват да съдят България за просрочени 145 млн. лв.
A A+ A++ A

Кредиторите на холдинг "Български държавни железници" (БДЖ) по втория облигационен заем са предупредили в писмо премиера Бойко Борисов, че ще започнат процедура срещу България заради просрочени 145 млн. лв., съобщава "Капитал Daily".

Облигационерите търсят личната намеса на премиера за намиране на бързо решение. ричината е, че финансовият министър Владислав Горанов отказва да дискутира проблемите на железниците.

На 2 октомври Горанов не пожела да участва в обсъждането на стратегията за оздравяване и развитие на БДЖ в парламентарната комисия по транспорт. Документът разглежда различни сценарии за осигуряването на пари за инвестиции и за разплащане с кредиторите.

Разговорите с Министерството на финансите продължават, като стратегията за оздравяването на БДЖ все още не е получила подкрепа от там.

Облигационният заем за общо 120 млн. евро беше отпуснат на железниците през 2007 г. за покриване на стари задължения. От няколко години БДЖ изпитва трудности с плащането на задълженията. Още по времето на първия мандат на ГЕРБ се водеха преговори за преструктуриране на дълга, които продължиха и по времето на управлението на Пламен Орешарски. До конкретни резултати не се стигна. През миналата година кредиторите се заканиха да продадат 25-те дизелови мотриси "Дезиро" и над 3500 товарни вагони, с които е гарантиран заемът, но това не се случи.

#кредитори #БДЖ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »