България плаща с 15 000 евро по-малко на „Стандарт енд пуърс”

България плаща с 15 000 евро по-малко на „Стандарт енд пуърс”
Споразумението между България и рейтинговата агенция ще бъде удължено до края на следващата година. Снимка: telegraph.co.uk
A A+ A++ A

С 15 хиляди евро ще намалее таксата, която българското правителство ще плаща на рейтинговата агенция „Стандарт енд пуърс".

Това ще бъде записано в новите условия, които Министерският съвет ще гласува на заседанието си в сряда, съобщи Дарик радио.

Споразумението между България и рейтинговата агенция ще бъде удължено до края на следващата година, като същевременно ще се намали годишната такса за наблюдението – от 75 хиляди на 60 хиляди евро.

Министрите ще одобрят нова, по-ниска тарифа за определяне и възстановяване на кредитния рейтинг за емисиите на средносрочни облигациии на международните капиталови пазари.

Правителството планира емитирането на емисия от евроблигации със срок на погасяване от пет до седем години на стойност до 950 млн. евро в близко време. Мярката е с цел осигуряването на средствата за обратното изкупуване на държавен дълг на стойност 850 млн. евро.

Облигациите са с падеж през януари следващата година. В момента България има договори с две кредитни агенции – „Муудис“ и „Стандарт енд пуърс“.

Правителството ще гласува и отпускането на близо 932 000 лева за функционирането на новия център за бежанци в с. Пъстрогор, община Свиленград. Парите ще са за издръжката на центъра, в който ще могат да се настанят до 300 души и ще има 35 служители.

Кабинетът ще одобри също предложения за промени в Закона за адвокатурата, според които ще се конституира като възможен адвокат и гражданин на страна от Европейския съюз.

С друго решение ще се допълни обхватът на обществените поръчки, които се следят от Централния орган за обществени поръчки, за нуждите на органите на изпълнителната власт.

Към поръчките за доставката на горива за автомобилите ще бъдат добавени доставките на смазочни материали и автокозметика, а към поръчките за услуги по почистването ще се добави доставката на консумативи за тази дейност.

#Стандарт енд Пуърс #Муудис #Министерският съвет #България #Пъстрогор #Свиленград #Европейския съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"