Орбан предлага безплатни влакове към Гърция и Турция на бежанците

Орбан предлага безплатни влакове към Гърция и Турция на бежанците
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Унгарският Виктор Орбан предложи да помогне за връщането обратно на мигранти, на които им е отказан статут на бежанци от други европейски държави, обратно в Турция или Гърция.

„Ако се налага, ние сме готови да позволим на влакове, превозващи нелегални мигранти от Запада до Гърция или Турция, да преминат през нашата територия. Ние дори можем да предложим (унгарски) влакове“, каза вътрешният министър на страната Шандор Пинтер след среща със своя сръбски колега Небойша Стефанович.

Двамата посетиха контролно-пропускателния пункт Рьоске на сръбско-унгарската граница. Той беше арена на разгорещени сблъсъци между мигранти и унгарската полиция на 16 септември, ден след като Будапеща издигна ограда по границата си със Сърбия. В средата на октомври унгарското правителство затвори и границата си с Хърватия, пренасочвайки потока от мигранти към съседна Словения.

Виктор Орбан категорично отхвърли възможността властите в Будапеща отново да отворят границата си с Хърватия и Словения. Повече от половин милион души от Сирия, Ирак, Афганистан, както и от страни от Азия и Африка са преминали през Средиземно море в опит да стигнат до Европа. Голяма част от мигрантите, намиращи се на континента, пристигат от Турция в Гърция, която отказва да ги регистрира. Вместо това властите в Атина организирано транспортират мигрантите до северната си граница, откъдето те по т.нар. западнобалкански маршрут през Македония, Сърбия и Хърватия тръгват за Европа. Днес македонският президент Георге Иванов предупреди, че положението вместо да се подобрява то рязко се влошава. Иванов съобщи, че има дни когато в страната от Гърция влизат по 1000 души на час. Македония не е получила никаква финансова помощ от ЕС до момента.


#Виктор Орбан #Унгария #бежанци #граница #Гърция #Турция #Сирия #Ирак #Афганистан #Хърватия #Шандор Пинтер #Небойша Стефанович

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници