Филипинците – най-вярващият народ в света

Филипинците – най-вярващият народ в света
Страните, чиито жители вярват най-много в Бог, са най-често католически, главно развиващи се страни. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Филипинците са най-вярващият народ в света за разлика от скандинавците или жителите на страните от бившия Източен блок, показва американско изследване.

Авторите отбелязват, че колкото по-стар е човек, толкова повече вярва в Бог, цитират изследването АФП и БГНЕС.

Страните, чиито жители вярват най-много в Бог, са най-често католически, главно развиващи се страни. Към тях се присъединяват САЩ, Израел и Кипър, показва докладът на Чикагския университет (NORC) „Вяра отвъд времето и държавите“, базиран на международни изследвания, осъществени в 30 страни през 1991, 1998 и 2008 г.

Около 94% от филипинците „винаги“ са били вярващи, следвани от чилийците (88%) и американците (81%). В другата крайност са германците от бившата ГДР (13%) и чехите (20%).

Според изследването най-атеистичните страни са скандинавските и страните от бившия Източен блок (с изключение на Полша). Най-много са атеистите сред германците от бившата ГДР (59%), които никога не са вярвали в Бог. Във Франция те са 24% и това поставя страната на девето място.

Вярата в Бог намалява във всички изследвани страни без Русия, Словения и Израел. За сметка на това най-силно вярващи са възрастните хора. Средно 43% от хората на 68 и повече години са сигурни, че Бог съществува, спрямо 23% сред хората до 27 години.

„Вярата се засилва най-много на 58 години и повече. Това дава основание да се смята, че тя нараства с наближаването на смъртта“, коментира авторът на доклада Том Смит.

В САЩ 54% от младежите са сигурни в съществуването на Бог спрямо 66% сред възрастните хора. Във Франция само 8% от младите хора вярват в Бог спрямо 26% сред възрастните. В Австрия също само 8% от младежите вярват в Бог, както и 32% от възрастните.

#Бог #САЩ #Израел #Кипър #ГДР #Полша #Франция #Русия #Словения #Австрия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"