Подписахме договора за ремонт на МиГ-овете в Полша

Подписахме договора за ремонт на МиГ-овете в Полша
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на отбраната Николай Ненчев и полският му колега Томаш Шемоняк подписаха във Варшава споразумение за ремонт на българските изтребители МиГ-29.

Споразумението предвижда ремонт в Полша на 6 двигателя РД-33 сер. 2, за самолети МиГ-29 на българските ВВС, след който ресурсът на двигателите до следващия ремонт ще бъде 350 часа или 8 години.

1,023 милиона евро е публично обявената цена за ремонта на двигател. Гаранцията на двигателите след ремонт ще бъде 24 месеца или 200 летателни часа.

Ремонтът в Полша на първите четири двигателя трябва бъде извършен в срок от 6 месеца след предоставянето им в ремонтното предприятие. Ремонтът на последните два двигателя ще бъде изпълнен в срок от четири месеца след приключване на ремонта на първите четири, предаде БТА.

На 7 октомври 2015 г. правителството на България даде мандат на министъра на отбраната Николай Ненчев за подписване на междуправителственото споразумение с полската страна.

Междувременно от руската компания, производител на самолетите, заявиха, че Полша няма право да извърши този ремонт, тъй като не разполага с лиценз и актуална техническа документация.

Руснаците уточняват, че полската страна няма право да използва резервни части за нуждите на трети страни. Руски представители заявиха също, че подписването на споразумението крие риск за сигурността на пилотите.

#МиГ-29 #договор #ремонт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"