Код „Оранжево” и „Жълто” в почти цяла България

Код „Оранжево” и „Жълто” в почти цяла България
Ще има повсеместни валежи от дъжд, интензивни след обяд и преди полунощ срещу четвъртък. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Оранжев код е обявен в 7 области на Централна България за 18 април заради обилни валежи от дъжд и гръмотевични бури, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Ще има повсеместни валежи от дъжд, интензивни след обяд и преди полунощ срещу четвъртък. Очакваните количества са между 40 и 60 л/кв.м за областите с оранжев код. Той е в сила в Плевен, Ловеч, Габрово, Пловдив, Пазарджик, Смолян и Кърджали.

Жълт код е обявен за 11 области в Западна и част от Централна България заради обилни валежи. Очакват се повсеместни валежи от дъжд с количества между 15 и 30 л/кв.м за Западна България. В Централна България се очакват между 20 и 40 л/кв.м. за областите с жълт код.

Обявеният жълт код е в сила за областите Видин, Враца, Монтана, София-област, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Хасково, Стара Загора и Велико Търново.

Жълт код е обявен и в 7 области на Североизточна България заради бурен вятър. Кодът е в сила за Русе, Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Добрич и Варна. Очаква се временно усилване на вятъра от североизток до 14-17 м/сек. След обяд ще отслабва и ще се ориентира от север.

Зелен код е обявен единствено за 3 области – Бургас, Ямбол и Сливен.

Времето е опасно, предупреждават от НИМХ. Прогнозирани са метеорологични явления с голяма интензивност. Възможни са щети и жертви.

Бъдете много внимателни и в течение на очакваните метеорологични условия, по възможност избягвайте рисковете и следвайте съветите на властите, препоръчват метеоролозите.

#Сливен #Ямбол #Бургас #Варна #Добрич #Силистра #Шумен #Разград #Търговище #Русе #Велико Търново #Стара Загора #Хасково #Благоевград #Кюстендил #Перник #София-град #София-област #Монтана #Враца #Видин #Кърджали #Смолян #Пазарджик #Пловдив #Габрово #Ловеч #Плевен #оранжев код #жълт код #НИМХ #Националния институт по метеорология и хидрология #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »