Афганистан иска от САЩ поне по 2 млрд. долара годишно

Афганистан иска от САЩ поне по 2 млрд. долара годишно
Хамид Карзай направи паралел между епохата, когато писателят Махмуд Тарзи (на транспаранта) се е борил срещу английските колониалисти, и съвременен Афганистан. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът на Афганистан Хамид Карзай поиска от САЩ най-малко по 2 млрд. долара финансова помощ годишно след изтеглянето на военните контингенти от страната.

„Нека да е по-малко, нека да е 2 милиарда долара, но тази сума трябва да залегне в текста на договора за дългосрочно стратегическо сътрудничество“, заяви Хамид Карзай, цитиран от РИА „Новости“.

Президентът на Афганистан настоя ангажиментът за финансова помощ да бъде скрепен с договор, защото настоящата формулировка, в която не е цитирана точната сума на помощта, не отговаря на интересите на страната му, предаде БГНЕС.

В речта си по време на международния семинар „Афганистан по пътя на реформите“, посветен на 157-ата годишнина от раждането на афганистанския писател и вдъхновител на младоафганците Махмуд Тарзи, държавният глава направи паралел между епохата, когато Махмуд Тарзи се е борил срещу английските колониалисти, и век по-късно, когато съвременен Афганистан пак се намира под чуждестранна окупация.

„По-добре ще бъде, ако чуждестранните войски напуснат Афганистан, но неотдавнашните терористични атаки в Кабул и други 3 града откриват пътя за по-нататъшно присъствие на чуждестранния контингент на афганистанска земя“, отбеляза президентът Хамид Карзай.

#президент на Афганистан #Хамид Карзай #президент #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници