Люксембург и Холандия са давали незаконни данъчни облекчения на "Фиат" и "Старбъкс"

Люксембург и Холандия са давали незаконни данъчни облекчения на "Фиат" и "Старбъкс"
Снимка: zopplus.com
A A+ A++ A

Европейската комисия обяви, че Люксембург и Холандия са давали незаконни данъчни облекчения на компаниите "Фиат" и "Старбъкс", съобщиха от ЕК.

След задълбочени разследвания, които започнаха през юни 2014 г., Комисията заключи, че Люксембург е предоставил избирателни данъчни предимства за финансовия филиал на „ Фиат“, а Холандия — на филиала за печене на кафе на „Старбъкс“. Във всеки от тези случаи данъчните становища, издадени от съответния национален данъчен орган, изкуствено са занижили дължимия от дружеството данък.

ЕК нареди на двете държави да поискат от фирмите съответно 20 и 30 милиона евро неплатени данъци.

Властите на Люксембург и Холандия са позволили изкуствено занижаване на оборотите и печалбите  чрез сложни данъчни схеми.  Данъчните облекчения не отговарят на икономическите реалности и представляват непозволена държавна помощ за частни дружества.

Люксембург и Хага неправомерно са спестили на компаниите общо 50 милиона евро и сега Брюксел иска от тях да си ги приберат с лихвите.

При неспазване на указанията,  Комисията ще заведе дело срещу двете правителства в Съда на ЕС, който може да им наложи глоби.

#Европейската комисия #Люксембург #Холандия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »