Отново събират средства за обсерваторията в Рожен

Отново събират средства за обсерваторията в Рожен
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Националната астрономическа обсерватория в Рожен набира средства чрез организирана дарителска кампания, за да може да оцелее.

Младите български астрономи призовават за подкрепа всеки, който може да помогне. Само за 4 седмици дарителската кампания събра над 35 000 лв., съобщиха от обсерваторията.

През август отвореното писмо от директора на Института по астрономия с НАО Рожен към БАН предизвика широк публичен и медиен интерес. В писмото се посочваше, че тази година бюджетът на Обсерваторията за пореден път е недостатъчен, за да се заплатят най-базовите разходи, а хроничният дефицит на средства има силно негативно влияние върху състоянието и качеството на работа с наличната техника.

Виждайки отново опасност от затваряне на обсерваторията, учени от института започнаха кампания чрез дарителска онлайн платформа за набиране на средства за най-належащите разходи. Четири седмици по-късно, това се оказа най-успешната дарителска кампания, организирана за обсерваторията. Над 500 души отделиха от личните си средства за бъдещето на НАО Рожен.

#Рожен #обсерватория #БАН #разходи #бюджет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »