Двоен дефицит за 2014 г. - 5.8% от БВП

Двоен дефицит за 2014 г. - 5.8% от БВП
A A+ A++ A

Бюджетният дефицит през 2014 г. е достигнал размер 4.826 млрд. лв., което е 5.8% от БВП, сочат окончателните данни на Националния статистически институт.

Спрямо предварителните данни, когато са отчетени 2.489 млрд. лв., представляващи 3% от БВП, дефицитът нараства двойно - с 2.337 млрд. лв.

Причината за рязкото увеличение на показателя е методическа.  По препоръка на Европейската комисия към сектор "Държавно управление" е включен Фондът за гарантиране на влоговете в банките, изплатил гарантираните депозити във фалиралата КТБ. Досега фондът  беше третиран от статистиката като финансова институция, поясняват НСИ и Министерството на финансите.

След спазването на препоръката дефицитът, който и при предварителните данни беше на ръба на допустимите от ЕС 3 на сто, вече е два пъти по-голям. Въпреки това Министерството на финансите не очаква наказателна процедура. Причината е в това, че поетите от фонда задължения през 2014 г. са с временен характер и няма да имат отражение върху дефицита за следващи години, се казва в съобщение на ведомството.

Министерството напомня, че в недалечното минало е имало подобни случаи, когато държави членки са регистрирали дефицит над референтната стойност, но поради отчитането на фактори с временен характер, комисията не е откривала процедура по прекомерен дефицит (Люксембург, 2010 г.; Финландия, 2014 г. и Белгия, 2015 г.).

По данни на НСИ подсектор "Местно управление" е с дефицит от 26 млн. лв. (0.03% от БВП),  а социалноосигурителните фондове дори са с излишък от 67 млн. лева (0.1% от БВП).

Дългът на България за 2014 г. е 22.560 млрд. лв., или 27.0% от БВП, колкото сочеха и предварителните данни, оповестени през април.

#дефицит #НСИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"