Испания изпадна в рецесия

Испания изпадна в рецесия
След две последователни тримесечия на свиване испанската икономика отново е в рецесия, каза Мигел Фернандес Ордонес. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Икономиката на Испания изпадна в рецесия през първото тримесечие на 2012 г., обяви управителят на Централната банка на Испания Мигел Фернандес Ордонес.

Свиването с 0,3%, което икономиката на Испания отбеляза през последно тримесечие на 2011 г., е продължило и през първите три месеца на 2012 г., съобщи АФП, цитирана от „Фокус“.

„След две последователни тримесечия на свиване испанската икономика отново е в рецесия“, каза Мигел Фернандес Ордонес.

Официалните данни за испанската икономика през първите три месеца на годината ще бъдат публикувани на 30 април.

След свиване от 0,7% през 2011 година испанското правителство очаква през тази година БВП да отчете спад от 1,7%.

Данните за БВП допълнително влошават ситуацията за и без това високата безработица и намаляват възможностите на страната да изпълни ангажиментите си по съкращаването на бюджетния дефицит от 8,5% на 5,3% от БВП, посочва Мигел Фернандес Ордонес.

На този фон той оценява положително мерките, предприети от ЕЦБ по вливането на ликвидност във финансовата система на Еврозоната.

Опасенията, че Испания може да се нуждае от спасителен пакет, се увеличиха през последната седмица, като това повиши и доходността по нейните облигации.

Във вторник финансовото министерство на страната направи аукцион, в рамките на който пласира облигации за 3,178 млрд. евро.

Доходността по 12-месечните облигации нарасна до 2,62% при 1,42% през март. При 18-месечните книжа доходността също нарасна – до 3,11% от 1,71% през март.

В края на миналата година правителството предприе редица мерки, които да намалят дълга на страната и да съкратят бюджетния й дефицит. Правителството се задължи в близките две години да повиши данъците, което да осигури в хазната допълнително 6,2 млрд. евро.

Междувременно ръководителят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер също отхвърли твърденията, че Испания може да се нуждае от спасителен пакет. Той посочи, че финансовата консолидация е била впечатляваща и реформите се движат добре.

„Призовавам финансовите пазари да се държат рационално, Испания е на пръв път“, обяви още Жан-Клод Юнкер.

#Испания #икономика #рецесия #ЕЦБ #безработица #Испания #Жан-Клод Юнкер #облигации #Бюджетен дефицит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"