Полицаите край Средец стреляли 4 пъти, според данни на БХК

Полицаите край Средец стреляли 4 пъти, според данни на БХК
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българският хелзинкски комитет (БХК) е установил съществени несъответствия във версията на МВР относно инцидента край Средец и убийството на афганистанския гражданин.

Служители на Бежанската програма на БХК са се срещнали и са разговаряли с 20 души от групата афганистански граждани, замесени в инцидента, които предходния ден са преведени в Разпределителния център (РЦ) в гр. Елхово, измежду които и братът на загиналия афганистански гражданин. 

Убитият афганистански гражданин се казва Зияулах Вафа. Той е бил на 19 години. Младежът е придружаван от непълнолетния си 17-годишен брат, по чиито сведения и заявления се установяват и останалите изложени по-долу обстоятелства. Неговите показания се подкрепят и от всички останали души от групата.

Съгласно единодушните им показания групата е била пресрещната при моста не от трима, а от четирима или петима полицаи. Никой от групата не е оказал съпротива и не е проявил агресия спрямо полицаите. След като са видели полицаите, афганистанските граждани са се разбягали във всички посоки. В този момент двама от полицаите започват да стрелят, като всеки от тях произвежда по два изстрела, или, произведен е бил не само един, а общо четири изстрела.

Доколкото в този момент хората от групата са били с гръб към полицаите, бягайки от тях, те не са в състояние да кажат със сигурност дали изстрелите са били произведени във въздуха или пряко по бягащите.

При произвеждането на изстрелите Зияулах Вафа е улучен и пада на земята. При тази гледка всички от групата преустановяват бягството, лягат на земята и изчакват до пристигането на полицейските подкрепления и формалното им арестуване.

Всички чужденци също така са единодушни, че при последващия обиск в никого от групата не е открито никакво огнестрелно или хладно оръжие или други предмети, които биха могли да бъдат използвани за нападение, освен лични вещи, дрехи, телефони и документи.

БХК припомня, че това не е първият подобен инцидент на българската граница. През есента на 2000 г. в района на отговорност на ГПУ Ивайловград, при опит за задържане на група от 91 души в гориста местност, гражданин на Ирак бе прострелян и убит от граничен патрул. В този случай както първоначалната версия, така и крайното заключение на прокуратурата отново бяха, че смъртта е причинена от рикошет от произведен във въздуха предупредителен изстрел.

От комитета призовават към цялостно, бързо и безпристрастно провеждане на процесуално-следствените действия по случая като гаранция за разкриването на обективната истина за това трагично произшествие. От БХК посочват, че от особено значение за разследването е установяването на това, дали огнестрелното оръжие е употребено при условията на абсолютна необходимост, както изискват член 2 от Европейската конвенция за правата на човека и българското законодателство. 

#БХК #данни #МВР #инцидент #Средец #афганистанци #убийсто #граничари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"