Тежък жп инцидент край Карнобат беше предотвратен

Тежък жп инцидент край Карнобат беше предотвратен
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Tежка  железопътна катастрофа е била предотвратена в събота сутринта между Карнобат и село Церковски, съобщиха от от Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), цитирани от БНР.

Две товарни композиции тръгват една срещу друга, след като получават разрешение от ръководителите на двете гари. Инцидентът е избегнат благодарение на влаковия диспечер, който подава сигнал и напрежението веднага е било изключено, обясни главният ревизор по безопасността Бисер Минчев. 

„В случая и двамата дежурни ръководители са нарушили грубо правилата и дежурният, който е в Карнобат, изпраща подготвен влак в посока Церковски, в същото време пък дежурният ръководител от Церковски преминава транзитен влак, който също го пускат по път две, без да си разменят необходимите телефонограми, както е по правилата.''

''Абсолютно субективна човешка грешка, но грешка и на двамата дежурни ръководители, които са със сериозен трудов стаж. Благодарение на това, че имат голям опит и добро самочувствие като професионалисти, това е причината да пренебрегнат правилата. Влаковият диспечер разбира грешката, обажда се на енергодиспечера, изключват напрежението и двата влака спират на разстояние около 2600 метра един от друг. Ще изчакаме разследването да завърши, след което ще им бъде потърсена дисциплинарна отговорност и не само на тях, а и на преките им ръководители”, обяви Минчев.

Той допълни, че отново ще бъде засилена контролната и превантивна дейност и ще има допълнително обучение на целия персонал, който отговаря за гаровата дейност в цялата железопътна мрежа.

#Карнобат #инцидент #жп #контрол #дейност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"