5 000 европейци са се присъединили към терористични организации

5 000 европейци са се присъединили към терористични организации
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент гласува доклад относно предотвратяването на радикализацията и вербуването на граждани на Съюза от страна на терористични организации.

Според доклада, явлението представлява истинско предизвикателство за сигурността на ЕС. Според официалните данни над 5 000 европейски граждани са се присъединили към терористичните организации в Ирак и Сирия. Документът прави препоръки за стратегия на ЕС за предотвратяване на радикализацията, тъй като репресивните мерки вече не са достатъчни.

Зам.-председателят на Групата на ЕНП по евро-средиземноморските отношения Мария Габриел подчерта, че приемането на доклада с голямо мнозинство отразява спешната необходимост от активизиране на действията на ЕС за предотвратяване и борба с радикализацията. В направените предложения по време на изготвянето на доклада тя настоя, че борбата с радикализацията не може да се ограничи до ислямската радикализация, а следва да бъде водена в по-широк контекст срещу религиозната и политическа радикализация.

„Нужно е предотвратяване на радикализацията не само в затворите, но и в центровете за задържане на незаконно пребиваващи в дадена страна младежи. Основно сред тях биват разпространявани радикалните идеологии, а най-уязвима цел са непълнолетните”, заяви Мария Габриел.

#Европейския парламент #Мария Габриел #Габриел #терористични организации

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"