Борбата със сивия сектор в туризма вече е започнала

Борбата със сивия сектор в туризма вече е започнала
Николина Ангелкова Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Вече сме стартирали борбата със сивият сектор в туризма. От една страна, с новата Наредба за категоризиране на местата за настаняване и местата за хранене, която влезе в сила през август и има 6-месечен гратисен период, тоест за 6 месеца ще трябва да се приведат в съответствие с нея, за първи път сме регламентирали дейността на апартаментните туристически комплекси и апартаментите за гости, откъдето основно идват проблемите и оплакванията на хората в бранша. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова пред БНР.

"Всички, които са регистрирани, ние ги проверяваме, но тези, които не са регистрирани и не знаем за тяхното съществуване, а осъществяват нерегламентирана дейност, няма как да проверим. Всъщност там е най-голямата концентрация на сив сектор", уточни Ангелкова.

Днес ще се състои първата среща с КРИБ и КНСБ, фокусирана в сектор "Туризъм" по отношение на изсветляване на сектора.

"Надявам се резултатите от нея да бъдат именно в посока конкретни мерки със съответните предложения  за решение и хоризонт, в който това да се състои", заяви Ангелкова.

В новите промени на Закона за туризма вече е дадена дефиниция на понятието "нерегламентирана туристическа дейност" и са предвидени превантивни мерки.

"Проблемът е в това, че когато потребителите търсят по-ниски цени, те не се интересуват от това дали хотелът е регистриран, дали качеството на услугата е гарантирано. Единствено когато имат проблем, тогава започват да се оплакват и разказват, че съответният апартаментен комплекс или апартамент за гости не е качествен", каза още министърът.

#Николина Ангелкова #Николина Ангелкова #туризъм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"