Депутати се събират извънредно за президентското вето

Депутати се събират извънредно за президентското вето
A A+ A++ A

Парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения се събира, за да гласува ветото на президента върху Закона за военното разузнаване, засягащо поста на Йордан Бакалов.

Заседанието на комисията е извънредно, въпреки че депутатите са във ваканция до местните избори на 25 октомври.

Директорът на служба “Военна информация” Йордан Бакалов подаде оставка веднага след като в НС гласуваха текст, според който на шефския пост може да бъде само военен. Министърът на отбраната Николай Ненчев не му прие оставката.

„След като цивилни лица могат да бъдат заместник-директори и ще могат да изпълняват функциите и правомощията на ръководителя в негово отсъствие, не виждам основание директорът да не може да бъде лице различно от военнослужещ“, счита държавният глава. Плевнелиев призовава също така народните представители да обсъдят отново и въведеното изискване професионалният опит за директора на служба „Военна информация“ и на неговия заместник да е придобит само във въоръжените сили или в държавни органи и структури, които осъществяват дипломатическа, отбранителна, разузнавателна, контраразузнавателна, оперативно-издирвателна, правоохранителна и охранителна дейност и които са представени в Съвета по сигурността към Министерския съвет. 

#вето #Йордан Бакалов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »