Втора оправдателна присъда получи Веселин Георгиев - Батко

Втора оправдателна присъда получи Веселин Георгиев - Батко
A A+ A++ A

Бившият директор на пътния фонд Веселин Георгиев, станал известен и като "Батко" покрай скандала с отпуснати средства на братята му, получи нова оправдателна присъда от Софийски градски съд. Тя бе произнесена по второто дело срещу него за престъпления по служба с цел облага.

Припомняме, че Георгиев по-рано бе оправдан и по делото за 8 договора за обществени поръчки на стойност 120 милиона лева, сключени с фирми на братята му - Емил и Бойко Георгиев.

За второто дело държавното обвинение искаше да му бъде наложена 3-годишна условна присъда с 5 годишен изпитателен срок.

Конкретното обвинение е за длъжностно присвояване на близо 100 000 лева от сключени 5 договора за  социологически проучвания на обществените нагласи към политиката на пътния фонд. Прокуратурата е установила, че договорите, сключени през 2006 година, са с фирми с друг предмет на дейност.

По делото подсъдими бяха още двама души, но обвиненията срещу тях паднаха по давност.

Адвокатът на Георгиев Пламен Ялнъзов подчерта, че Георгиев не е извършил твърдяното от прокуратурата престъпление и поиска от съда оправдателна присъда. Невинен съм, моля да постановите справедливо решение, каза в последната си дума пред съдия Петя Крънчева и самият Георгиев.

Петя Крънчева е третият съдия, който гледа делото. Първоначално то се разглеждаше от съдия Георги Колев, но когато то беше на финала си, Колев оглави Върховния административен съд и делото трябваше да започне отново. След това делото беше дадено на съдия Весела Дончева, но след два месеца тя върна обвинението заради "съществени нарушения". До трето разпределение се стигна, след като Дончева се върна в Софийския районен съд, откъдето бе командирована в СГС и така делото беше поето от председателя на наказателното отделение и зам.-председател на съда Петя Крънчева.

#Веселин Георгиев #оправдателна присъда

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници