Еколозите победиха, махат бетона от "Яйлата"

Еколозите победиха,  махат бетона от "Яйлата"
Снимка: EKO NORD Kamen Brjag.
A A+ A++ A

След години борба между природозащитници и институциите, на 17 октомври започна разрушаване на незаконната бетонна плоча на брега на историческия резерват "Яйлата" край Камен бряг.

"Разрушаването на бетона на Малката Яйла, който преди 8 години изляха братя Павлови, под предлог, че възстановяват рибарски заслон, започна! Дано всичко приключи бързо и без последици за природата, но като видяхме какво е началото, бихме казали- надали ще стене без последици", коментираха от неправителствената организация EKO НОРД - Камен бряг.



Финансирането на разрушаването на бетонната конструкция е за сметка на собствениците, които изляха бетона – братята Иван и Илко Павлови. За целта общината в Каварна е издала разрешение да бъде направен път до трудно достъпното място. Собствениците на имота са обещали да извозят отпадаците до депо в града.

Преди осем години бяха излети основите на бетонна сграда в дивата местност. Бетонната основа се появи през 2007 г., без никакви строителни книжа. След проверка стана ясно, че братята от Добрич са купили парцела преди години и са решили да строят на броени метри от водата без никакво разрешение.  След намесата на граждани бе установено, че всичко е незаконно и строителството беше спряно, но излетия бетон вече грозеше резервата.

През нощта на 10 май 2013 г. отново започна активно строителство в археологическия резерват. Тогава Фейсбук групата "Свободен Камен Бряг" апелира Зелените, природозащитници, правоохранителни органи, общинско ръководство на община Каварна, областно ръководство на област Добрич да се намесят. Оказа се, че строителството на "Яйлата" се извършва въпреки осъдителната присъда срещу инвеститорите да възстановят околната среда.

На 2 юли Върховният административен съд окончателно реши, че обектът трябва да бъде съборен. Мотивът е, че се намира на територията на резерват.

#Яйлата #Камен бряг #Бетон #Павлови

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"